Ako sa zbaviť mušiek na aute? Robte to tak, aby ste nezničili lak

Počas prázdnin vyrážame na dlhšie cesty. Na prvý pohľad vidno, kto takú cestu absolvoval. Presnejšie na jeho aute, pokrytom mŕtvym hmyzom. Je to nielen neestetické, ale aj nebezpečné, pretože zaschnuté komáre či mušky zhoršujú výhľad. A ešte k tomu reagujú s lakom karosérie. Zbaviť sa hmyzu však nie je celkom jednoduché.

11.08.2023 06:00
debata (1)
Hmyz nás v lete, najmä v noci za teplého a... Foto: Shutterstock
Hmyz na aute Hmyz nás v lete, najmä v noci za teplého a vlhkého počasia, poriadne otravuje. Na karosérii auta môžu ostať tisíce mŕtvych mušiek.

Bojujeme s tým každý rok na jar a v lete. Najmä vo večerných hodinách, keď používame svetlá. Nehovoriac o teplých a vlhkých dňoch. Počas rýchlej jazdy sa na karosériu a okná áut nalepia mušky či iný hmyz. Vyzerá to otrasne. Čo je však horšie, mŕtvy hmyz na aute zhoršuje výhľad, znižuje výkon svetiel a ohrozuje lak. Kým však z okien môžeme odstrániť hmyz prakticky okamžite pomocou ostrekovačov a stieračov, pre svetlá to platiť nemusí a pre karosériu už vôbec nie.

Umytie v linke nemusí stačiť, lepšie je ísť na... Foto: ADAC
Autoumyváreň Umytie v linke nemusí stačiť, lepšie je ísť na to ručne.

S odstránením mušiek či komárov by ste však nemali váhať. Čím viac otáľate, tým to bude ťažšie. Viesť to môže až k poškodeniu laku. Rozpučený hmyz totiž obsahuje enzýmy, proteíny, kyseliny, soli a iné chemikálie, ktoré môžu reagovať s lakom auta a v najhoršom prípade spôsobiť koróziu. Preto je dôležité odstrániť uschnuté mušky a iný hmyz čo najskôr a používať k tomu vhodný postup, aby ste nakoniec auto nepoškodili sami pri čistení. Takto sa to má robiť správne.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #hmyz #hmyz na karosérii #hmyz na aute
Články podľa značiek