Obyvatelia Vysokých Tatier obchvat Smokovcov za 100 miliónov eur nechcú

V procese EIA sú dva varianty obchvatu, oba začínajú na ceste II/537 medzi osadami Tatranské Zruby a Nový Smokovec a končia v úseku medzi Horným Smokovcom a riaditeľstvom Horskej záchrannej služby.

09.04.2024 20:00
SR Doprava Vysoké Tatry cesta Rekonštrukcia POX Foto:
Obchvat Smokovcov je podľa obyvateľov Vysokých tatier úplne nevhodný. (ilustračné foto)
debata

Obyvatelia Vysokých Tatier sa postavili proti plánovanému obchvatu Smokovcov. Po minulotýždňovom verejnom stretnutí so zástupcami samosprávy na tamojšom mestskom úrade o tom informovala Lucia Kyselová z Občianskeho združenia (OZ) Žijem v Tatrách.

Zámer Prešovského samosprávneho kraja (PSK) vybudovať cestu, ktorá by presmerovala dopravu z centra Starého Smokovca, je aktuálne vo fáze posudzovania vplyvov na životné prostredia (EIA). Kraj tvrdí, že obchvat nie je pre neho prioritou a proces EIA je len dokončením pôvodnej investičnej prípravy s cieľom preukázať reálnosť a opodstatnenie stavby.

ELEKTRICKE AUTO ROKA prispevok na IG Dávame do pozornosti Hlasujte a vyhrajte v čitateľskej ankete ELEKTRICKÉ AUTO ROKA skvelé ceny!

OZ tvrdí, že ich zámer vybudovať obchvat a prepojiť ho s veľkokapacitným parkoviskom prekvapil a dozvedeli sa o ňom až z dokumentov pre potreby EIA. „Obchvat častí Nový Smokovec, Starý Smokovec a Horný Smokovec síce zrýchli prejazd, ale môže do Tatier prilákať ešte viac áut a zahustiť celkovú dopravu v iných častiach mesta. Obchvat je plánovaný v zalesnenom území a s viacerými násypmi a premosteniami jestvujúcich komunikácií a bude výrazným vizuálnym prvkom nielen pod oknami obyvateľov, ale aj pre návštevníkov Tatier,“ uviedla. Je podľa nej otázne, či je vyrúbaných desať hektárov lesa a investícia za viac ako 100 miliónov eur primeraná cena za projekt.

V procese EIA sú dva varianty obchvatu, oba začínajú na ceste II/537 medzi osadami Tatranské Zruby a Nový Smokovec a končia v úseku medzi Horným Smokovcom a riaditeľstvom Horskej záchrannej služby. Občania upozorňujú, že plánovaná cesta pod obytnými časťami Smokovcov s vyššou rýchlosťou prejazdu ich bude zaťažovať hlukom a exhalátmi, nenávratne zničí prírodné prostredie a zoberie prirodzený priestor zvieratám. V tejto súvislosti na verejnom zhromaždení požiadali o okamžité zastavenie projektovej prípravy a ďalšieho posudzovania projektu.

poprad Čítajte viac Poprad chce, aby úsek diaľnice D1 dočasne nebol spoplatnený. Kvôli dôležitej oprave

Hovorkyňa PSK Daša Jeleňová uviedla, že zámer je ešte len na začiatku, v štádiu prípravy technickej štúdie a jeho budúca realizácia závisí aj od výsledku prebiehajúceho procesu EIA a od ďalších konaní a stanovísk. Na realizáciu projektu kraj podľa nej aktuálne nemá žiadne finančné krytie, dokonca ani výhľadovo cez operačné programy EÚ 2021–2027.

Kraj chce v súvislosti s riešením dopravnej situácie v Tatrách postupne presadzovať plán udržateľnej mobility a teda zlepšiť parkovanie a posilniť verejnú dopravu. „Omnoho väčšiu dôležitosť prikladáme rekonštrukcii križovatky pri železničnom priecestí a autobusovej stanici v Starom Smokovci, ktorá je spracovaná v stupni Dokumentácie pre územné rozhodnutie (DÚR) a pre ktorú potrebujeme nájsť finančné krytie. Celý proces ale naráža na komplikované a stále nevyriešené majetkovo-právne vzťahy, ktoré bránia posunutiu tejto akcie k realizácii,“ uzavrela hovorkyňa.

debata chyba
Viac na túto tému: #Vysoké Tatry #obchvat Starého Smokovca #OZ Žijem v Tatrách
Články podľa značiek