Kia EV9 GT: Brutálne elektrické SUV už testujú v ‘zelenom pekle‘

Čerstvý držiteľ titulu Svetové auto roka 2024 dostane čoskoro „nadupanú“ verziu s výkonom 600 koní. Finálne ladenie prebieha v na kultovom nemeckom okruhu Nurbürgring.

08.04.2024 18:00
debata (1)
Testovací prototyp na Nurbürgringu má síce... Foto: AE
Kia EV9 GT - prototypy 2024 Testovací prototyp na Nurbürgringu má síce kamufláž, ale matná sivá strecha a limetkové strmene bŕzd na zadných kolesách sú dôkazom, že ide o najvýkonnejšiu verziu EV9 GT.

Sedemmiestne elektrické SUV Kia EV9 má za sebou hviezdny týždeň. Podarilo sa mu totiž získať titul svetového auta roka. A k tomu pridalo aj najvyššie ocenenie v kategórii elektromobilov. Lenže kariéru ešte len začína. Čoskoro v ponuke pribudne najvýkonnejšia verzia EV9 GT. Tento kolos už automobilka testuje na kultovom nemeckom okruhu Nurbürgring, kde sa ho podarilo nachytať v kamufláži. No identifikovať, že ide práve o GT, nie je ťažké podľa pozmenených nárazníkov, a najmä limetkových strmeňov bŕzd, aspoň vzadu. Chýbajúci polep strechy zas odhaľuje, že bude mať podľa vzoru EV6 GT matný sivý lak. Nie je tajomstvom ani to, že Kia chce presadiť aspoň pri verzii GT „hviezdne“ diódy na prednej maske, ktoré v EÚ nemá schválené.

Nie je vylúčené, že výkon tohto kolosu s... Foto: AE
Kia EV9 GT - prototypy 2024 Nie je vylúčené, že výkon tohto kolosu s dvojicou elektromotorov bude atakovať hranicu 600 koní, teda približne 440 kW.
Kia K4 Čítajte viac Kia K4: Kórejčania sa dizajnového pokroku neboja. Nový sedan ukážu v New Yorku

S EV6 GT by mala mať novinka spoločnú aj techniku. Teda dvojicu elektromotorov s výkonom minimálne 430 kW a krútiacim momentom 740 Nm. Ale nie je vylúčené, že s výkonom zamieri ešte vyššie, aby kompenzovala 400 kg nadváhu. No aj keby nie, v porovnaní so súčasnou verziou EV9 GT Line to bude i tak o 145 kW viac. A keďže GT Line šprintuje na stovku za 5,3 sekundy, GT by sa mohlo priblížiť štvorsekundovej hranici. Na čo je to v prípade veľkého rodinného SUV dobré, nevedno, ale elektromobily takéto extrémy dokážu. Tak prečo nie. Úpravy by mali zasiahnuť aj podvozok. Či ale dostane GT adaptívne tlmiče, alebo riadenie zadných kolies, je vo hviezdach. Zatiaľ týmito vychytávkami elektrické Kie nedisponujú. Pochybujeme aj o driftovacom móde.

WCOTY - 2024 Čítajte viac WCOTY 2024: Poznáme najlepšie autá planéty! Kia má hneď dve ceny

Dojazd nepoznáme, no vzhľadom na batériu s kapacitou vyše 100 kWh, nebude rozhodne zaostávať za konkurenciou. A vďaka 800 V architektúre možno rátať aj so superrýchlym nabíjaním. Novinka by sa mohla dostať na trh už v roku 2025 za cenu približne 90 000 eur.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Kia #Kia EV6
Články podľa značiek