Najväčšie slovenské smart batériové úložisko spustili v Banskej Bystrici

K najväčším problémom pri rozvoji elektromobility patrí stabilita rozvodných sietí. Aspoň čiastočne ho dokážu riešiť veľké batériové úložiská.

18.03.2024 12:00
Smart batériové úložisko Fuergy Foto:
Smart batériové úložisko Fuergy v Banskej Bystrici disponuje
debata (1)

V banskobystrickom priemyselnom parku úspustil slovenský technologický startup Fuergy do prevádzky aktuálne najväčšie smart batériové úložisko na Slovensku s výkonom 2,7 megawattov a kapacitou 2,916 MWh. Dôležité na ňom je, že sa nemusí spoliehať na žiadnu formu štátnej podpory, navrhnuté je tak, aby bolo ekonomicky úplne sebestačné.

Inteligentný robí toto úložisko jeho multifunkčné využitie – slúži pre stabilizáciu elektrickej sústavy a pre riadenie flexibility v rámci priemyselného parku. Konkrétne to znamená, že riadiaci systém úložiska je schopný zefektívniť celkové využitie inštalovanej fotovoltickej elektrárne s výkonom 600 kWp tak, že prediktívne vyhodnocuje, kedy bude fotovoltika vyrábať elektrickú energiu a v predstihu uvoľňuje kapacitu na nabitie batérií solárnymi prebytkami.

Takýto typ batériového úložiska je vhodné inštalovať na miestach, ktoré majú potrebnú energetickú infraštruktúru, napríklad dostatočnú kapacitu trafostanice pre pripojenie úložiska. Zároveň musia získať schválenie pripojenia od regionálnej distribučnej sústavy. Pre využitie úložiska s výkonom aj na poskytovanie oboch typov podporných služieb je potrebný aj dostatočne veľký odber elektrickej energie.

Napríklad pre úložisko s výkonom 2,7 megawattov je to minimálne 35 gigawatthodín ročne so spotrebou minimálne 2,7 megawattov v hodine a ideálne aj fungujúce s odberom v režime 24/7. Zaujímavé je, že v úložisku sú využité aj nehorľavé LiFePO4 batérie Pylontech.

Tento typ batériových úložísk síce problém stability rozvodných sietí pri rýchlom rozvoji elektromobility nevyrieši, ale v prípade širšieho nasadenia im môže výrazne „odľahčiť“. Navyše ide o riešenie, pri ktorom je veľmi krátka doba návratnosti, v prípade banskobystrického úložiska je to približne 3,5 roka, takže aj vzhľadom na ich ekonomickú samostatnosť by mohlo zavážiť ich širšie nasadenie. A keď sme už pri ekonomike – aj pri intenzívnom využívaní dosahuje úroveň degradácie batérií len dosahovanou degradáciou batérií len približne 1,5 až 2 percentá ročne.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Fuergy #batériové úložisko #smart batérie #priemyselné batérie
Články podľa značiek