Musk navštívil fabriku Tesly v Berlíne. Tesne po ataku anarchistov

V berlínskej Gigafactory by chcel Elon Musk vyrábať lacný elektromobil aj nákladnú Teslu Semi. Povedal to počas návštevy závodu, ktorý bol nedávno odstavený z dôvodu útoku anarchistov.

15.03.2024 14:00
debata
Musk prišiel do závodu Tesly v Berlíne v tričku... Foto: Reuters
Elon Musk - Giga Berlin 2024 Musk prišiel do závodu Tesly v Berlíne v tričku s nápisom We are Giga the Future. A spoločnosť mu robil jeho syn.

Elon Musk navštívil v stredu Gigafactory v Berlíne, kde od roku 2022 vyrábajú SUV Tesla Y. Do Nemecka prišiel približne týždeň po tom, čo sa v podniku zastavila výroba z dôvodu požiaru na elektrickom vedení, ktoré napája nielen Giga Berlin, ale aj okolie fabriky. Požiar založila anarchistická skupina Vulkangruppe. Viac ako 12 500 zamestnancov ostalo niekoľko dní bez práce a podniku vznikla škoda približne za 400 miliónov eur, pretože počas nútenej odstávky nedokázal vyrobiť plánovaných 8 000 vozidiel. Produkcia bola obnovená až v pondelok 11. marca. Nemecká federálna prokuratúra vyšetruje podpaľačský útok ako sabotáž.

Tesla - Gigafactory Šanghaj Čítajte viac Anarchisti odrezali berlínsku Teslu od prúdu. Pomohli si požiarom

Príchod Elona Muska bol pre zamestnancov veľkou udalosťou. Vítali ho výkrikmi: Elon! Šéf Tesly mal na sebe čierne tričko s nápisom We are Giga the Future, teda My sme gigabudúcnosť. Počas návštevy Musk oznámil zamestnancom ďalšie plány. V Berlíne by chcel vyrábať ďalší elektromobil, tentoraz elektrický hatchback Tesla 2 s cenou od 25 000 eur. „V dlhodobom horizonte určite príde do Berlína“. Najprv ale začne tento základný model schádzať z novej továrne v Texase v roku 2025. Musk tiež zamestnancom fabriky povedal, že by malo zmysel vyrábať v Berlíne aj nákladnú Teslu Semi.

gigafactory berlin Čítajte viac Nemci odmietli rozšírenie gigafactory Tesly pri Berlíne. Tesla na ňom trvá

Musk tiež pochválil zamestnancov za statočnosť počas útoku na fabriku. „Vďaka tvrdej práci tímu Tesla Giga Berlin a podpore komunity je továreň opäť on-line,“ napísal na sieti X. Nie je tajomstvom, že závod sa má rozrásť, aby sa jeho kapacita zvýšila na jeden milión áut ročne. Počas návštevy tento zámer Musk potvrdil. „Áno, absolútne,“ odpovedal na otázku novinára, či je expanzia stále v pláne. Naráža však na odpor ekologických aktivistov, pretože rozšírenie podniku si vyžiada výrub približne 100 hektárov lesa. Aktivisti preto už teraz bivakujú na stromoch v okolí závodu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Tesla #Elon Musk #Giga Berlín
Články podľa značiek