V Poľsku Astra, na Slovensku Octavia. Toto sú hity autobazárov v roku 2024

V Česku a na Slovensku sú bestsellermi medzi jazdenými autami Octavia a Fabia, v Poľsku Opel Astra a VW Golf.

04.03.2024 16:00
autobazár, ojazdené auto, doprava, autá Foto: ,
Jazdené autá sa začiatkom roku predávali rekordne.
debata

Aj keď ceny jazdených áut stúpajú, dopyt po nich neklesá, práve naopak. Sieť autocentier prevádzkovaná spoločnosťou Aures Holdings (AAA Auto, Mototechna, Auto Diskont) predala v krajinách, kde pôsobí, v januári celkom 7 951 vozidiel. Je to o 9 percent viac ako za rovnaké obdobie minulého roka. Ide o najlepší januárový predajný výsledok za celú 32-ročnú históriu spoločnosti.

Škoda Octavia III (facelift 2017) Čítajte viac Test: Jazdená Škoda Octavia III. S týmto autom chybu určite nespravíte

Zatiaľ čo v Česku a na Slovensku sú preferencie zákazníkov veľmi podobné, poľský trh je mierne odlišný. Pre názornosť – v prvej desiatke najpredávanejších jazdených áut v Česku a v top 10 na Slovensku je 7 rovnakých modelov, aj keď na rôznych priečkach: Škoda Octavia, Škoda Fabia, Škoda Superb, VW Golf, VW Passat a Kia Ceed. Na Slovensku sa tešia väčšej obľube jazdené SUV Hyundai Tucson a Kia Sportage, Česi zostávajú verní domácej značke a uprednostňujú Škody Karoq a Kodiaq.

Medzi 10 najpredáva­nejšími jazdenými modelmi má v Česku Škoda 5 zástupcov, na Slovensku 3 a v Poľsku len jedného, Škodu Fabia, a aj to až na desiatej priečke. Na prvých dvoch miestach sú v Česku aj na Slovensku Octavia a Fabia, v Česku je tretí Superb, na Slovensku VW Golf. V Poľsku sú v prvej trojke Opel Astra, VW Golf a Kia Sportage. Viac ukazuje nasledujúci rebríček:

TOP 10 najpredáva­nejších jazdených vozidiel* v januári 2024

Česko Poľsko Slovensko
1. Škoda Octavia Opel Astra Škoda Octavia
2. Škoda Fabia VW Golf Škoda Fabia
3. Škoda Superb Kia Sportage VW Golf
4. VW Passat Hyundai Tucson Hyundai i30
5. VW Golf Ford Focus VW Passat
6. Hyundai i30 Opel Insignia Kia Ceed
7. Škoda Kodiaq Nissan Qashqai Škoda Superb
8. Kia Ceed Škoda Octavia Hyundai Tucson
9. Škoda Karoq Renault Megane Opel Astra
10. WV Tiguan Škoda Fabia Kia Sportage

*v sieti AAA AUTO a Mototechna

Ukazuje sa, že v januári pri jazdených autách mierne rástli, avšak klesal ich priemerný vek a aj najazdené kilometre. Konkrétne: v januári 2024 bolo v ponuke na slovenskom inzertnom trhu takmer 61-tisíc jazdených áut, čo je v medziročnom porovnaní približne o 9 percent viac. Ich stredná (mediánová) cena sa v medziročnom porovnaní zvýšila o 1 600 eur na 9 800 eur, no mierne klesli najazdené kilometre (167-tisíc vs. 174-tisíc km), taktiež sa znížil aj vek ojazdených vozidiel z 10,4 na 9,2 roku. Jazdených aut je teda medziročne v ponuke viac, no sú drahšie.

debata chyba
Viac na túto tému: #jazdené autá #ojazdené autá #ceny jazdených áut #Aures Holdigs
Články podľa značiek