Atlas APC: v tomto opancierovanom monštre môžete voziť deti do škôlky

Dokonalý model pre milovníkov postapokalyptických filmov je homologovaný pre bežné cesty. Kúpiť si ho môžete za 400-tisíc dolárov.

01.03.2024 18:00
debata
Tento "drobček" váži takmer 8... Foto: Goat Tactical Vehicles
Goat Atlas APC (2024) Tento "drobček" váži takmer 8 ton a štartuje na cene 400-tisíc dolárov. Môže na bežné cesty.

Atlas APC od spoločnosti Goat Tactical Vehicles vyzerá ako typické vojenské obrnené taktické vozidlo (OTV). Ale ním nie je. Tento vyše 7-tonový „drobček“ je totiž výrazne upravenou verziou Fordu F-550 a je určený, respektíve homologovaný na bežné cesty. Takže si ho kľudne môžete v USA kúpiť, štartuje na necelých 400-tisíc dolároch, a voziť s ním napríklad deti do škôlky. Teda ak ste milovníkmi Mad Maxa, alebo iných postapokalyptických filmov.

Zetor Gerlach (2023) Čítajte viac ATV Gerlach 4x4: Pozrite sa, aké obrnené monštrum stvoril Zetor

Ale pozor – toto auto rozhodne neklame telom. Ono drsne len nevyzerá, ale drsné aj v skutočnosti je. Skratka APC v jeho názve totiž znamená Armoured Personnel Carrier, čo je skratka, ktorej slovenská obdoba je OTV, ibaže Atlas je civilný, nie vojenský. Využíva však plnohodnotné pancierovanie B6. To podľa noriem NATO znamená, že pancier vydrží streľbu štandardnou muníciou NATO ráže 7,62 mm zo vzdialenosti 10 metrov, ale aj zásahy samopalmi AK-47 (známy kalašnikov). Podlaha vozidla je pancierovaná tak, aby vydržala súčasnú detonáciu dvoch ručných granátov.

Auto využíva upravený motor z Fordu F-550, teda 6,7 litrový naftový osemvalec s výkonom 330 koní. Kompletne je upravený aj podvozok, pretože hmotnosť auta je kvôli kompletnému pancierovaniu (kabína, podvozok, aj motorový priestor) 7,8 tony.

Mimochodom, ani celkové rozmery nie sú úplne vhodné pre parkovanie pred nákupným centrom – na dĺžku má Atlas 6,33 metra, na šírku 2,55 metra, na výšku 2,48 metra a rázvor kolies je 3,68 metra. Svetlá výška je 344 mm. Auto sa dá podľa priania klientov upraviť na verziu od 5 až do 12 osôb, pričom sedenie môže byť štandardná, alebo s lavicami po stranách, tak ako v starom Defenderi.

Goat Atlas APC (2024)
Goat Atlas APC (2024)
+6Goat Atlas APC (2024)

Kapacita nádrže je 150 litrov a dojazd Atlasu je výrobcom udávaný na 640 kilometrov, čiže sa ráta s priemernou spotrebou približne 23,4 litra nafty na sto kilometrov. Brodivosť auta je 800 mm a nájazdový uhol 31,5 stupňa, prejazdový a výjazdový výrobca neudáva. Maximálny bočný náklon je 16,5 stupňa.

Výrobca bude Atlas vyrábať výhradne na zákazku s individuálnymi úpravami a konfiguráciou sedadiel. Do auta možno taktiež nainštalovať luxusné kožené sedadlá. Základná cena auta je 395 000 dolárov, čo je v prepočte takmer 366 000 eur. Nie je to mále, no na Slovensku za veľmi podobnú sumu môžete kúpiť napríklad Mercedes-Benz AMG G 63 4×4², pravda, bez pancierovania.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pancierované vozidlo #bojové vozidlo pechoty #Goat Atlas APC #BVP
Články podľa značiek