Test: BMW 320d Touring - športovec s kufrom

Karoséria kombi a k tomu 4-valcový diesel pod kapotou – to asi nie je to pravé orechové pre vyznávačov mníchovskej modrej vrtule. Ale nedajte sa zaskočiť.

15.01.2013 17:32
BMW 320d Touring Foto:
V kufri tohto BMW medzigeneračne pribudlo 35 litrov pre batožinu, teraz má objem 495 l.
debata (31)

Po sedane radu 3 prichádza BMW na trh aj s jeho praktickejšou verziou kombi. Možno svoje športové DNA nedáva najavo tak okato ako sedan, no dynamické proporcie mu uprieť rozhodne nemožno. Zvlášť ak je vyšperkované dizajnérskym paketom Sport Line so športovým nárazníkom, s lesklou čiernou maskou či matnou chrómovou koncovkou výfuku.

Testovaný exemplár bol vybavený príplatkovým... Foto: Václav Lipavský
BMW 320d Touring Testovaný exemplár bol vybavený príplatkovým paketom Sport Line za 1916 eur.

Viac miesta pre posádku

AJ rodinné kombi má dlhú prednú kapotu, na ktorej si v Mníchove v poslednom čase obzvlášť zakladajú, široký postoj, krátky predný previs a relatívne nízke bočné línie, ktoré presúvajú hmotu karosérie vzad. Všetko to podtrhuje dlhý zadný previs, ako sa na športový kombík patrí, o to dlhší, že v porovnaní so sedanom má táto verzia takmer o desať „čísel“ viac. Pocítia to najmä cestujúci na zadných sedadlách. V kompaktne ladenom interiéri nájdu predsa len viac miesta na kolená a tiež nad hlavou, keďže strecha sa klenie v týchto partiách o pár milimetrov vyššie. Profituje aj kufor. Pod elektricky ovládaným vekom sa skrýva 495 litrov pre batožinu. Nie je to ohurujúci údaj, ale pri prémiových kombi strednej triedy ide o dobrý výsledok. Myslelo sa aj na praktickú stránku. Nakladacia hrana je vzorovo nízka, proporcie kufra súmerné a podlaha vodorovná. Roletku možno nielen stiahnuť do puzdra, ale aj vysunúť nahor v koľajniciach umiestnených v zadných stĺpikoch.

Užitočná hmotnosť tohto naftového kombi je 550 kg. Foto: Václav Lipavský
BMW 320d Touring Užitočná hmotnosť tohto naftového kombi je 550 kg.

Svoje objemové skóre si BMW 3 Touring vylepšuje vďaka dvom podlahovým schránkam – jednej menšej a jednej väčšej a hlbokej, keďže pneumatiky runflat nahrádzajú rezervné koleso. Variabilitu zväčšujú praktické zadné operadlá, delené v pomere 40:20:40. To vytvára viacero možností usporiadania, navyše vždy s vodorovnou ložnou plochou. Škoda len, že sa nedajú sklápať priamo z priestoru kufra, ale len klasickou poistkou v operadlách. V ponuke je aj praktický organizér s posuvnými priečkami, ktoré môžu zafixovať náklad alebo rozdeliť batožinový priestor na dve časti.

Mohutný stredový tunel je tradičným... Foto: Václav Lipavský
BMW 320d Touring Mohutný stredový tunel je tradičným "podpisom" konštruktérov BMW.
Základný objem kufra narástol na 495 l. Foto: Václav Lipavský
BMW 320d Touring Základný objem kufra narástol na 495 l.

Posed ako v kupé

Za volantom vás privíta precízna mníchovská ergonómia so športovo nízkym posedom, s bezchybne tvarovanými sedadlami a so športovo robustným vencom volantu. Kabína je skôr útulná než priestranná, ale to neznamená, že by ste sa sťažovali na nedostatok miesta. Tento pocit má skôr na svedomí kokpit, orientovaný po vzore nových modelov 5 či 6 viac na vodiča, a vysoký stredový tunel, jasne ohraničujúci vašu pozíciu. Z nich si BMW 3 požičalo aj poslednú generáciu multimediálneho rozhrania iDrive s efektným plochým displejom umiestneným nad úrovňou palubnej dosky. Pridalo však o čosi uvoľnenejšiu atmosféru. Nemeckú strohosť totiž osviežila zvlnená línia palubovky v priestore pred spolujazdcom.

Nemeckú strohosť zmäkčuje... Foto: Václav Lipavský
BMW 320d Touring Nemeckú strohosť zmäkčuje "preliv" na palubnej doske pred spolujazdcom.

K rozmiestneniu ovládacích prvkov niet výhrady. Jedinou chybičkou je azda len ručná brzda situovaná v stiesnenom priestore po ľavej strane lakťovej opierky. Jednoducho, nie je celkom poruke v prípade, ak budete chcieť využiť túto „zadokolku“ na driftérske účely.

Predné športové sedadlá sú súčasťou paketu... Foto: Václav Lipavský
BMW 320d Touring Predné športové sedadlá sú súčasťou paketu Sport Line.

Štyri valce stačia

Dvojlitrový dieselový 4-valec vo vás možno neprebudí okruhové chúťky, ale nebojte sa. Až také zlé to nie je. Aj za pomoci jediného turba z neho dokázali v Mníchove vyžmýkať vyslovene nadštandardných 135 kW a 380 Nm krútiaceho momentu. Pod pravou nohou tak máte dostatok energie na zrýchlenie na stovku za 7,6 sekundy. To znamená slušné prítlaky do sedadla a pohodovú výkonovú rezervu aj pri predbiehacích manévroch vo vyšších rýchlostiach. Zápasiť nemusíte turbodierou ani „vädnutím“ pri vyšších otáčkach.

Viac vám preto bude prekážať jeho zvukový prejav. Nie že by bol tento diesel hlučný, to nie, o svojej naftovej povahe dáva vedieť len na voľnobehu a pri vysokých otáčkach, ale na zamatovú akustickú kulisu väčšieho 6-valca 330d sa jednoducho nechytá. To mu rýchlo odpustíte pri pohľade na ručičku palivomeru. V kombinácii s moderným 8-stupňovým automatom, so stop-štart systémom, s regeneráciou brzdnej energie a úsporným režimom Eco Pro si totiž za svoju prácu pýta striedme množstvá paliva. Ani v mrazoch a počas jázd na krátkych mestských trasách sme neprekročili osemlitrovú spotrebu. Mimo mesta však pokojne podleziete šestku a oveľa viac si nepýta ani na diaľnici. Bodaj by, veď 8-stupňová prevodovka udržiava motor neustále v optimálnom spektre otáčok. Pri stovke je to len tesne nad 1500 a pri diaľničnej stotridsiatke len čosi vyše 2000 otáčok za minútu.

Návrat ku komfortu

Podvozkovo patrí BMW 3 opäť na špičku. To, že sa na technickej trati cíti so svojím stabilným postojom, perfektným vyvážením a zadným náhonom ako ryba vo vode, asi netreba prízvukovať. Jednoducho, zákruty reže so sebavedomím športového kupé. Čo je však podstatné, v Mníchove konečne preladili na komfortnejšiu nôtu. V porovnaní so starou trojkou už nie je riadenie také nekompromisne tuhé a ani také citlivé na kvalitu povrchu. Ortodoxní vyznávači športovej jazdy ho možno nazvú menej komunikatívnym, ale z hľadiska komfortu ovládania je to veľký krok vpred. Neustále korekcie volantu pri jazde vo vyjazdených asfaltových koľajach sú definitívne preč. Ak ste predsa len iného názoru, k dispozícii je adrenalínový režim Sport a Sport+ s deaktivovanou stabilizáciu a preklzom. Aj podvozok dokáže filtrovať nerovnosti v oveľa väčšej miere. Nebojíme sa povedať, takmer na úrovni vyššej strednej triedy, dokonca aj bez adaptívnych tlmičov. A to všetko bez kompromisov v jazdných vlastnostiach.

BMW 320d Touring jazdil na pneumatikách... Foto: Václav Lipavský
BMW 320d Touring BMW 320d Touring jazdil na pneumatikách Continental ContiWinterContact TS 830P s rozmermi 205/60 R 16.

Nová trojka je jednoducho veľmi vydarené auto. Za kvalitu si však BMW nechá dobre zaplatiť. Základná cena 37 300 eur pre 320d Touring síce neznie odstrašujúco, ale to ste len na začiatku. Cenník príplatkov je totiž poriadne nabitý a sériová výbava pomerne skromná. Je na vás, či dokážete odolať. Napríklad 8-stupňovej prevodovke Steptronic, adaptívnym svetlám a tlmičom, radarovému tempomatu, head-up displeju, navigácii či špičkovej audiosústave a koženému čalúneniu. Ak nie, pripravte si pokojne ďalších 15-tisíc eur navyše.

Pohľadom Václava Lipavského

Aktuálnou generáciou BMW 3 (F30, F31) mníchovská automobilka potvrdila trend, ktorý pred časom nastolilo už BMW radu 5 – nenápadný presun ku komfortu. BMW radu 3 tak opúšťa svoje teritórium, aby vpadlo na domovské územie Mercedesu triedy C a zaútočilo naň jeho vlastnými zbraňami. Koniec koncov, výborne to ilustrovalo aj testované kombi 320d Touring. Hoci ostalo verné pomerne zložitému hliníkovému podvozku (vpredu vzpery MacPherson s dvojicou spodných ramien, vzadu päťprvková náprava), jeho výbornú kinematiku už nevyužíva len na optimálne držanie stopy na ukážkovo rovných asfaltoch, ale prostredníctvom zvýšenej miery poddajnosti aj na rozbitých cestách (to v minulosti až tak dobre nešlo). Postarala sa o to aj pevnejšia karoséria využívajúca predĺženú verziu modulárnej platformy použitej aj na BMW radu 1. V porovnaní s predchádzajúcim BMW 3 (E90, E91) má súčasná generácia (F30, F31) posilnené stredové stĺpiky, prahy, priečniky pod sedadlami, strešné výstuhy a hlavné pozdĺžne nosníky.

Podobne ako nedávno testované BMW 520d GT, má... Foto: Václav Lipavský
BMW 320d Touring Podobne ako nedávno testované BMW 520d GT, má pevnostné výstuhy pod podlahou aj kombi 320d Touring.

Pevnejšej karosérii je prispôsobená aj elastokinematika samotných náprav a ich uchytenie ku karosérii (prepracované odizolovanie pomocných rámov). S tým úzko súvisí aj mierne predĺženie dráh pruženia a iné zladenie pružín s tlmičmi. Nenápadnými úpravami zavesenia tak konštruktéri dosiahli komfortnejší charakter auta.

Vpredu je na každej strane vzpera MacPherson a... Foto: Václav Lipavský
BMW 320d Touring Vpredu je na každej strane vzpera MacPherson a dve priečne spodné ramená.
Vzadu je päťprvkový záves s upravenou... Foto: Václav Lipavský
BMW 320d Touring Vzadu je päťprvkový záves s upravenou elastokinematikou.
Kto by to kedysi povedal? Plynové tlmiče pre... Foto: Václav Lipavský
BMW 320d Touring Kto by to kedysi povedal? Plynové tlmiče pre BMW vyrábajú Poliaci.

Naftovému dvojlitru (N47TU) aj automatickej prevodovke ZF 8HP som sa bližšie venoval už v teste modelu BMW 520d GT využívajúceho identický pohonný reťazec. Záujemcom o podrobnejšie informácie preto odporúčam nazrieť do spomínaného testu. Kým však v modeli 520d GT plnil naftový štvorvalec len úlohu akejsi základnej „ekonomickej“ alternatívy, v prípade BMW 320d Touring ide o druhý najvýkonnejší turbodiesel v ponuke (nad ním je už len šesťvalec verzie 330d).

Motor N47TU si vie hladinu motorového oleja... Foto: Václav Lipavský
BMW 320d Touring Motor N47TU si vie hladinu motorového oleja skontrolovať sám. Stačí zastaviť, stlačiť brzdový pedál a cez palubný systém spustiť kontrolný proces. Voľnobežné otáčky sa v tej chvíli zvýšia z 800 na 1100 ot./min. a za 2 min. uvidíte na displeji výsledok. Auto má variabilný servisný interval. V čase testu malo najazdených necelých 5100 km a na výmenu nás posielalo pri 23 000 km alebo najneskôr v júni 2014.

Neprekvapí preto, že súčasťou menu systému Driving Experience Control je okrem režimov ECO PRO, COMFORT a SPORT aj nekompromisný SPORT+ známy skôr zo športových modelov. Každý z režimov disponuje iným nastavením reakcií plynového pedálu, charakteristiky posilňovača riadenia, stabilizačného systému a adaptívnych tlmičov (ak sú vo výbave vozidla). Kým inde je voľba jazdných režimov často len marketingovým nástrojom lákajúcim zákazníkov, tu to má naozaj význam a medzi jednotlivými režimami skutočne cítiť rozdiely.

Pozdĺžne uložený motor je v motorovom priestore... Foto: Václav Lipavský
BMW 320d Touring Pozdĺžne uložený motor je v motorovom priestore z každej strany obohnaný termoizolačnými plechmi.
Rovnako poctivo je pod autom odizolované aj... Foto: Václav Lipavský
BMW 320d Touring Rovnako poctivo je pod autom odizolované aj výfukové potrubie.

Okrem výborne naladeného posilňovača riadenia (silná zbraň BMW) sa jednotlivé režimy najviac odrážajú v práci automatickej prevodovky. Aktivujte ECO PRO, prípadne NORMAL a budete cítiť, ako sa automat snaží držať otáčky motora čo najnižšie. S výkonom 135 kW/184 k a krútiacim momentom 380 Nm to pri pohotovostnej hmotnosti 1490 kg v podstate ani nie je problém.

Tieto kryty púsobia ako vzduchové záclony... Foto: Václav Lipavský
BMW 320d Touring Tieto kryty púsobia ako vzduchové záclony zabraňujúce vytváraniu turbulencií v podbehoch kolies.
K tichej jazde prispievajú látkou čalúnené... Foto: Václav Lipavský
BMW 320d Touring K tichej jazde prispievajú látkou čalúnené krycie paneli podvozku...
...aj rovnako čalúnené podbehy kolies. Foto: Václav Lipavský
BMW 320d Touring ...aj rovnako čalúnené podbehy kolies.

Pri rýchlosti 50 km/h má 320d Touring už zaradenú šestku a motor roztočený na 1200 otáčok. Nepodradí ani pri miernom zrýchľovaní, pre piaty rýchlostný stupeň (1400 ot./min.) sa rozhodne až pri razantnom zatlačení plynového pedálu k podlahe.

Za mestom už BMW radí osmičku, takže pri tempe 90 km/h točí len 1400 ot./min. Ak v tom momente prepnete na režim SPORT, automat okamžite podradí o dva stupne, čo motor roztočí na 2100 otáčok (VI.).

Diaľničná rýchlosť 130 km/h znamená 2000 ot./min. (VIII.), ak však v tej chvíli zadupnete plyn do podlahy, prevodovka podradí na piaty rýchlostný stupeň a motor vystrelí na 4100 otáčok. S plynom na podlahe radí automat vyššie až pri 4300–4400 ot./min. V manuálnom režime sa nechá prehovoriť až na 4800 otáčok, potom aj bez vášho pričinenia sám radí vyššie.

V režimoch SPORT a SPORT+ nechá prevodovka zaradený patričný prevodový stupeň o niečo dlhšie a svoje rozhodnutie nezmení ani pri rýchlom pustení plynového pedálu. Pri jazde v zákrute tak napríklad dlhšie podrží zvolený stupeň. Ak uprostred oblúka stratíte odvahu a pustíte plyn, neurobí nič, čo by vás obralo o čas, otáčky a záťah na výjazde. Naopak v režime ECO PRO aj NORMAL dokáže prevodovka veľmi pekne rozpoznať jazdu dole kopcom. Stačí mierne pribrzdiť a okamžite podradí (brzdí motorom), následne ťuknete do plynového pedálu a razom plachtíte na najvyšší možný prevodový stupeň. Je to veľmi intuitívne a z pohľadu ekonomiky jazdy naozaj prínosné.

Automatická prevodovka ZF 8HP tu odvádza... Foto: Václav Lipavský
BMW 320d Touring Automatická prevodovka ZF 8HP tu odvádza výbornú prácu.

Zaujal ma režim palubného počítača, počas ktorého sa na palubnej obrazovke zobrazoval aktuálny výkon aj krútiaci moment. Dobre sa tak dalo zistiť, že kým na rýchlosť 90 km/h stačilo približne 11 kW a 90 Nm, na 130 km/h už BMW potrebovalo okolo 25 kW a približne 130 Nm. Len pre zaujímavosť, na plachtenie po meste (50 km/h) autu údajne stačili len 4 kW a 15 Nm.

S funkciou zobrazenia aktuálneho výkonu a... Foto: Václav Lipavský
BMW 320d Touring S funkciou zobrazenia aktuálneho výkonu a krútiaceho momentu sme sa okrem BMW nikde inde nestretli.

Pri hodnotení spotreby bolo mojim pôvodným zámerom porovnať apetít modelov 320d Touring a 520d GT na rovnakých úsekoch. V čase testovania BMW 320d Touring však napadlo toľko snehu, že to prakticky nebolo možné. Napriek tomu sa mi jeden spoločný úsek (dlhý 55 km) absolvovať podarilo. Tam, kde si 520d GT pri priemernej rýchlosti 75 km/h vzalo 5,5 l/100, kompaktnejšiemu kombi pri priemernej rýchlosti 72 km/h stačilo rovných 5,0 l/100 km.

Čiastočne zasnežený diaľničný úsek Bratislava – Banská Bystrica (D1, R1) som priemernou rýchlosťou 116 km/h absolvoval za 6,0 l/100 km, z Banskej Bystrice do Revúcej (cca 100 km) to BMW 320d Touring pri priemernej rýchlosti 67 km/h zvládlo za 4,8 l/100 km. Cestou späť do Bratislavy som sa musel, kvôli hustému sneženiu, horskému priechodu Zbojská (na trase Revúca-Brezno) žiaľ úplne vyhnúť.

Za čierne vonkajšie spätné zrkadlá si musíte v... Foto: Václav Lipavský
BMW 320d Touring Za čierne vonkajšie spätné zrkadlá si musíte v BMW priplatiť 232 eur. V našom prípade však boli súčasťou príplatkového paketu Sport Line.
Výhody Nevýhody
veľký kufor akustika pri voľnobehu
výkonný motor trakcia na klzkom povrchu
podvozok poloha páky ručnej brzdy
Technické údaje
Model: 320d Touring
Počet valcov/ventilov: 4/16 DOHC
Objem motora (cm3): 1995
Výkon (kW/ot.): 135/4000
Krútiaci moment (Nm/ot.): 380/1750
Prevodovka: 8-automat
Dĺžka/šírka/výška (mm): 4624/1811/1429
Rázvor náprav (mm): 2810
Objem bat. priestoru/nádrže (l): 495–1500/57
Maximálna rýchlosť (km/h): 230
Akcelerácia 0 – 100 km/h (s): 7,6
Komb. spotreba (l/100 km): 4,7
Cena: 39 579 €
Sériové vybavenie (vybrané prvky):
6× Airbag, stabilizačný systém DSC, elektronická uzávierka diferenciálu, stop-štart systém, Eco Pro režim, denné LED svetlá, predné hmlové svetlá, dvojosová regulácia volantu, kožený multifunkčný volant, výšková regulácia predných sedadiel, el. ovládanie zadnej kapoty, el. ovládanie okien a vyhrievaných spätných zrkadiel, audio BMW Profesional s CD.
Autozor: BMW 3 – ceny, výbavy a porovnanie s konkurentmi
BMW 320d Touring
BMW 320d Touring
+36BMW 320d Touring
31 debata chyba
Články podľa značiek