Test: Ford Bronco - drsný off-road, ktorý vás určite nenechá v štichu

Bronco má rámový podvozok, tuhú zadnú nápravu a výkonný benzínový šesťvalec. V teréne dokáže takmer nemožné, avšak spotrebu má vysokú.

24.03.2024 07:00
Ford Bronco 2,7 V6 (2024) Foto: ,
Bronco je k dispozícii vo výbave Outer Banks a Badlands, "drsnejšia" je druhá z nich.
debata (1)

Ford Bronco je skutočnou americkou legendou, podobne ako jeho najväčší konkurent, Jeep Wrangler. Vyrábal sa od roku 1965 vyše 30 rokov. Potom bola jeho výroba ukončená a obnovená v roku 2022.

Auto, akých už nie je veľa

Bronco je skutočným drsným off-roadom, ktorých na trhu už nie je veľa, v Európe mu môžu konkurovať nanajvýš už spomenutý Wrangler, plug-in hybrid síce nie je najšťastnejšie rozhodnutie, no v ponuke je aj dvojlitrový benzínový agregát, avšak s podstatne nižším výkonom, než ponúka Bronco. Druhý konkurent je pomerne nový a nanajvýš zaujímavý – britský Ineos Grenadier, čo je vlastné kópia pôvodného Defenderu, vrátane jeho skvelých vlastností v teréne. Aktuálne sa už predáva aj na Slovensku.

Prístrojová doska je, podobne ako vo Wrangleri,... Foto: Pravda, Martin Domček
Ford Bronco 2,7 V6 (2024) Prístrojová doska je, podobne ako vo Wrangleri, úplne kolmá.

Ale späť k Broncu. Ako špeciálne auto pre špecifickú klientelu samozrejme netrhá predajné rekordy, navyše sa fakticky začína predávať až teraz. Minulý rok sa predali dva kusy, v tomto roku do konca februára jeden. Len pre zaujímavosť – z Wrangleru sa minulý rok predalo 17 kusov a v tomto zatiaľ dva. Ineos Grenadier prišiel na trh až neskôr v minulom roku, predalo sa z neho 12 kusov, no v tomto roku za prvé dva mesiace už deväť. A to je na nie práve najlacnejší terénny špeciál veľmi dobré číslo, uvidíme, ako sa mu bude dariť ďalej.

Vyskúšali sme Ineos Grenadier. Jeden z mála skutočných off-roadov
Video

Bronco sa aktuálne predáva na Slovensku v dvoch verziách. V civilnejšej Outer Banks stojí 77 490 eur (v akcii 74 990) a v drsnejšej Badlands, v ktorej začína na sume 82 490 eur (v akcii 79 990). Práve druhú z nich sme podrobili aj redakčnému testu.

Tie ceny sú na prvý pohľad pomerne vysoké, lenže ak sa pozriete do cenníku, pri oboch je do nej zarátaná mimoriadne silná základná výbava. Patria do nej napríklad špičkový infotainment SYNC 4 s navigáciou a prémiovým audiom Bang & Olufsen, digitálny kokpit, full LED svetlá, kožený interiér, bezkľúčový prístup, parkovacie senzory spolu s 360° kamerou a množstvo ďalších doplnkov.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #off-road #terénne auto #Ford Bronco #test auta #autotest
Články podľa značiek