Európska Honda CR-V prichádza, dostane aj turbodiesel 1.6 i-DTEC

Honda sa konečne pochválila sériovou európskou verziou modelu CR-V. S naftovým štvorvalcom 1.6 i-DTEC má mať spotrebu menšiu ako 4 l/100 km.

19.07.2012 09:30
Honda CR-V Foto:
Európsku verziu Hondy CR-V budú poháňať dva naftové a jeden benzínový agregát.
debata

Európska verzia sa od americkej a japonskej líši len detailoch, európskeho zákazníka to však trápiť nemusí. Dôležitejšie je, že jej kabína dostane kvalitnejšie materiály a pozmenenú výbavu vyhovujúcu náročnejším zákazníkom. Vnútorný priestor by mal mať podobné proporcie ako odchádzajúci model, rázvor náprav 2620 mm sa totiž nemení. Za reč nestojí ani o 5 mm menšia dĺžka (4570 mm), zaujímavé je však zníženie karosérie o celých 30 mm (1650 mm), čo spolu s technickými úpravami pomohlo znížiť ťažisko a zlepšiť správanie auta na asfaltových cestách. Už súčasná Honda CR-V je známa svojou orientáciou na pevné podklady, s tou novou to bude veľmi podobné.

K nižším spotrebám novej Hondy CR-V prispieva... Foto: Honda
Honda CR-V K nižším spotrebám novej Hondy CR-V prispieva aj lepšia aerodynamika nižšej karosérie.

O trakciu však auto nepríde. Podľa Hondy je systém pohonu všetkých kolies novej Hondy CR-V premyslenejší a pohotovejší. Na pripojenie pohonu zadných kolies nebude čakať až do momentu preklzu predných a zadok bude pripájať preventívne. Zároveň má produkovať nižšie trecie straty, čím zníži spotrebu verzií s pohonom 4×4. Honda bude totiž nové CR-V ponúkať aj s pohonom výlučne prednej nápravy.

Lepšia zvuková izolácia kabíny sa postará o... Foto: Honda
Honda CR-V Lepšia zvuková izolácia kabíny sa postará o viac ticha v interiéri.

Základným motorom európskej verzie bude v duchu japonských tradícií atmosférický benzínový štvorvalec s objemom 2,0 l, výkonom 114 kW/155 k a max. krútiacim momentom 197 Nm. Ten bude k dispozícii s pohonom predných aj všetkých kolies, pričom mu výrobca udáva kombinovanú spotrebu 7,0, resp. 7,2 l/100 km.

Základný objem kufra narástol o 33 l na... Foto: Honda
Honda CR-V Základný objem kufra narástol o 33 l na konečných 589 l. Po sklopení zadného sedadla sa zväčší na 1669 l.

Pre bežného Európana bude určite zaujímavejšia ponuka naftových motorov. Na začiatku predaja sa objaví známy štvorvalec 2.0 i-DTEC s výkonom 110 kW/150 k a krútiacim momentom 350 Nm. S manuálnou prevodovkou by mal spotrebovať 5,6 l/100 km, automat by mal spotrebu zvýšiť na 6,5 l/100 km.

Úplnou novinkou v modelovom rade CR-V bude turbodiesel 1.6 i-DTEC s výkonom 88 kW/120 k a krútiacim momentom 300 Nm, ktorý však bude Honda kombinovať výlučne s pohonom predných kolies. Podľa dostupných informácií by mala mať takto motorizovaná Honda CR-V kombinovanú spotrebu dokonca nižšiu ako 4 l/100 km. Na trhu by sa mal najmenší turbodiesel Hondy objaviť v lete 2013.

debata chyba
Články podľa značiek