Prvá jazda: Mercedes-Benz GLK

Nová tvár, viac bezpečnostných systémov, komfortnejšia výbava a úspornejšie motory – nielen týmito zbraňami bude na konkurenčné prémiové SUV útočiť nový Mercedes-Benz GLK.

15.06.2012 18:46
Mercedes-Benz GLK Foto:
Najvýraznejším poznávacím znamením nového GLK sú predné svetlomety s integrovanými dennými LED svetlami. Maska chladiča dostala len dve horizontálne rebrá, doteraz ich mala tri.
debata

Keď v roku 2008 pribudla v portfóliu nemeckého Mercedesu nová trieda GLK, jej hranatá karoséria s utilitárnym strihom vyvolala horúcu diskusiu. Kým jedným v jej krivkách chýbala jemnosť a elegancia, pre druhých stelesňovala hrdého ducha auta, ktoré má vlastný názor a nebojí sa ho prezentovať. Čas ukázal, že to bol zo strany Mercedesu dobrý ťah, záujemcovia sa len hrnuli a dobré predaje robili ekonómom automobilky radosť. Dnes sa však píše rok 2012 a aby Mercedes udržal zákazníkov v strehu, vypustil do sveta výrazne modernizovanú verziu. Tá robí z GLK ešte prémiovejší tovar než doteraz.

Zadné partie sa zmenili len minimálne, zadné... Foto: Mercedes-Benz
Mercedes-Benz GLK Zadné partie sa zmenili len minimálne, zadné združené svetlomety dostali inú grafiku.

Nová tvár a viac chrómu

Prvoradou úlohou dizajnérov bolo jemne omladiť výzor súčasného modelu, no zároveň zachovať jeho „drsnejší“ výzor a charakteristické črty, ktoré si na ňom zákazníci tak obľúbili. A nie je to len marketingová fráza, podľa prieskumov to boli práve ostré línie, ktoré ku GLK pritiahli väčšinu nových klientov.

Rozmery – Mercedes-Benz GLK my 2013
Dĺžka/šírka/výška (mm) 4536/1840/1669
Rázvor (mm) 2755
Previs vpredu/vzadu (mm) 824/957
Svetlá výška (mm) 177 (207 4MOTION)
Kufor (l) 450/1550

Dizajnéri teda zachovali proporcie doterajšieho modelu a decentne vyhladili vrásky na prednej aj zadnej časti. Samozrejme za tým treba vidieť aj snahu robiť zmeny racionálne, facelift preto takmer nikdy neznamená zásadné zmeny na karosérii. Napriek tomu nové tvary nepôsobia ako improvizácia a z GLK vyžaruje toľko žiadaná sviežosť.

Predný nájazdový uhol má 23°, zadný 25° a... Foto: Mercedes-Benz
Mercedes-Benz GLK Predný nájazdový uhol má 23°, zadný 25° a prejazdový 19°. Svetlá výška verzií s pohonom všetkých kolies má hodnotu 207 mm.

Máme tu nové nárazníky, masku chladiča s dvoma horizontálnymi priečkami (doteraz boli tri), sympatické svetlomety s povinnými dennými LED svetlami a kilogramy chrómu navyše. V Mercedese našťastie vedia, koľko unesie vkus ich zákazníkov a tak sa síce nové GLK na slnku poriadne leskne, no nepôsobí ako z gýčového videoklipu plného zlatých reťazí a dozadu otočených šiltoviek. S trochou nadhľadu sa dá povedať, že je to naozaj vkusný kus oceli na 20-palcových kolesách. Tie však Mercedes dodáva len na želanie, v ponuke sú disky s priemermi 17, 19 a 20 palcov. V duchu doby nechýbajú ani aerodynamicky optimalizované 17-palcové disky, či 5-lúčové disky kolies s priemerom 19 palcov pre vezie s AMG paketom (súčasťou neho je aj znížený športový podvozok).

Rozmaznávajúci komfort

Osvieženia sa dočkala aj kabína s novými materiálmi, bohatšou komfortnou výbavou a bezpečnostnými systémami pochádzajúcimi z vyšších tried. Zoznam kompletnej výbavy by bol neuveriteľne dlhý (zaberá takmer polovicu oficiálnej tlačovej správy) a orientovať sa v ňom dá naozaj zabrať, za spomenutie však určite stoja upravený online multimediálny systém COMAND s farebným displejom (s uhlopriečkou 17,8 cm), hlasovým ovládaním LINGUATRONIC, TV tunerom pre digitálny príjem, audioaparatúrou Harman Kardon, či navigačným systémom Becker MAPPILOT. Nové GLK však novinky nedáva nijako okato na známosť, na palubnej doske totiž na prvý pohľad pribudli len iné obkladové materiály a inak tvarované výduchy ventilácie.

Výduchy ventilácie dostali podobný tvar, ako... Foto: Mercedes-Benz
Mercedes-Benz GLK Výduchy ventilácie dostali podobný tvar, ako pri športových modeloch SLK, SL a SLS.

Základné usporiadanie ovládacích prvkov však ostáva nezmenené (až na presunutie voliča automatickej prevodovky zo stredového tunela na stĺpik riadenia). Koniec koncov, čo je dobré, netreba za každú cenu meniť. Práve týmto, na oko konzervatívnejším prístupom si Mercedes-Benz už roky získava verných zákazníkov.

Kufor má základný objem 450 l. Foto: Mercedes-Benz
Mercedes-Benz GLK Kufor má základný objem 450 l.

Bezpečnejšie za volantom

Nové GLK prichádza s celou armádou elektronických asistenčných systémov, ktoré by mali vodiča odbremeniť od stresu spojeného so šoférovaním na dlhých cestách a pri náročných jazdných manévroch. Okrem systému neustále monitorujúceho jeho bdelosť prichádza aj nový elektromechanický asistent riadenia, ktorý nenápadnými impulzmi do volantu vodičovi naznačuje, ktorým smerom je vhodné zatočiť (napríklad pri brzdení a stabilizovaní auta na povrchoch s rozdielnou priľnavosťou na pravej a ľavej strane). Možno to znie príliš vedecky, no v praxi funguje tak intuitívne, že si jeho prítomnosť prakticky ani neuvedomujete.

Verzie s pohonom 2WD a manuálnou prevodovkou... Foto: Mercedes-Benz
Mercedes-Benz GLK Verzie s pohonom 2WD a manuálnou prevodovkou utiahnu brzdený príves s hmotnosťou 2 t, ak si však zákazník zvolí sedemstupňový automat, môže ťahať príves ťažký až 2,4 t (klasická spojka by tak ťažký príves nezvládla).

Potom tu máme vecičku zvanú AGILITY CONTROL, čo je vlastne originálne nazvaný systém adaptívneho pruženia. Ten sa stará o stabilitu a zároveň príkladný komfort na rôznych povrchoch pri rôznych rýchlostiach a pod. Niečím podobným dnes disponujú mnohé automobilky, v Mercedese si však dávajú záležať, aby systém pracoval tak nenápadne a účinne zároveň, ako to len ide. Vodič si predsa musí cestu vychutnávať a nie sa starať, čo má kedy aktivovať. Okrem spomínaných systémov sú tu ďalšie, na ktorých označenia v Mercedese vyplytvali snáď všetky písmená abecedy. Ako sme však spomínali, všetky navzájom spolupracujú a prispievajú k tomu, že si za volantom môžete snáď aj čítať noviny (výrazným spôsobom zvyšujú nielen pasívnu, ale aj aktívnu bezpečnosť).

Pri aktivovanom Offroad režime sa zmení aj... Foto: Mercedes-Benz
Mercedes-Benz GLK Pri aktivovanom Offroad režime sa zmení aj svetelný kužeľ inteligentných xenónových svetlometov. Rozptyl svetla je prispôsobený jazde v teréne a lepšiemu osvetleniu prekážok pred autom.

Niečo pre terén

Kto by snáď nepochopil filozofiu tohto modelu a dostal by chuť prehnať ho ťažším terénom, má na stredovom paneli k dispozícii tlačidlo, ktorým aktivuje offroad režim stabilizačného systému, automatickej prevodovky, plynového pedálu, ABS a vôbec všetkého, čo by vám na klzkých povrchoch zbytočne hádzalo polená pod nohy. GLK sa skrátka postará o to, aby blatistým terénom prefrčalo aj to najväčšie nemehlo. A aj keď to klienti priznávajú len neradi, pre mnohých z nich sa táto nenápadná funkcia stáva čoraz užitočnejšou.

Kríženie náprav nemá GLK nijak extrémne,... Foto: Mercedes-Benz
Mercedes-Benz GLK Kríženie náprav nemá GLK nijak extrémne, elektronika sa však stará o dobrú trakciu kolies, ktoré sa dotýkajú podkladu.

Menej oxidu uhličitého aj peňazí za palivo

Čo by to bola za modernizácia, keby nepriniesla úspornejšie motory. A Mercedes nesklamal ani v tejto oblasti. Jeho motory sú teraz úspornejšie, o niečo čistejšie a v niektorých prípadoch dokonca ponúkajú viac výkonu. Novinkou je aj tlmič torzných kmitov, ktorý je teraz súčasťou pohonného reťazca verzií s automatickou prevodovkou 7G-TRONIC PLUS. Má podobnú úlohu ako dvojhmotový zotrvačník pri verziách s manuálnou prevodovkou, teda tlmí vibrácie, ktoré by sa inak prenášali až k zadkom posádky. Vďaka tomuto dômyselnému zariadeniu sa teraz môže hydrodynamický menič automatu zamknúť o niečo skôr a šetriť tak palivo. Najväčší prínos to má práve pri štvorvalcových verziách 220 a 250 CDI. Takto upravená prevodovka 7G-TRONIC PLUS je však k dispozícii pre všetky motorizácie. Verzie GLK 200 CDI a GLK 220 CDI s pohonom 2WD majú štandardne šesťstupňové manuálne prevodovky, za 7G-TRONIC PLUS si v ich prípade budete musieť priplatiť. Technické údaje nájdete v tabuľkách v konci textu.

Verzie s označením BlueTEC používajú vo... Foto: Mercedes-Benz
Mercedes-Benz GLK Verzie s označením BlueTEC používajú vo výfukovom systéme vystrekovanie močoviny. Vďaka tomu je udávaná spotreba ich motorov bližšie tej reálnej. Motory totiž nemusia plytvať naftou pri zámernom obohacovaní zmesi a znižovaní teploty spaľovania. Jednoducho splodiny vytvoria a systém SCR ich pomocou katalytickej redukcie následne zníži na želanú úroveň.

Maskuje hmotnosť

Konečne sadáme za volant a nové GLK skúšame na úzkych cestách francúzskych Álp. Horská krajina plná až gýčovitých scenérií so zasneženými vrcholkami hôr a cesty pokryté kvalitným rovným asfaltom síce nemajú so slovenskou realitou veľa spoločného, no krátka jazda za volantom verzie GLK 250 CDI 4MATIC nám dáva aspoň základnú predstavu o tom, čo od upraveného GLK čakať. Komfort, ticho a takú mieru izolácie od okolia, akú v bežných SUV nemáte šancu zažiť. Nedokážeme to dosť dobre popísať slovami, treba si to jednoducho vyskúšať. Nechápte to ako prehnaný obdiv, či rešpekt pred trojcípou hviezdou, no Mercedes zasa raz demonštruje svoj technologický a technický náskok pred konkurenciou. Jeho naladenie je iné, ako predvádza BMW X3 či Audi Q5, cítite z neho uvoľnenosť a nenútenosť pohybu. Je pritom príjemné, že nepôsobí ťažkopádne. Ak potrebujete, šliapnete na plyn a dve tony sa dajú do pohybu spôsobom, aký rozhodne nečakáte. Boj s aerodynamickým odporom motor zvádza až vo vyšších rýchlostiach, ani vtedy to však nie je nič, čo by vás priviedlo k myšlienkam o lenivosti. Aby sme to zhrnuli, verzia GLK 250 CDI má dostatok výkonu v akejkoľvek situácii. Znie to ako klišé, ale tu to tak naozaj funguje. Sledovali sme aj spotrebu, no s autami sa jazdilo veľmi dynamicky a absolvovali sme s nimi aj offoradovú vložku, takže relevantný údaj vám dať nevieme. Určite sa jej však báť nemusíte.

Medzi verziami GLK 220 CDI (2WD) a GLK 220 CDI... Foto: Mercedes-Benz
Mercedes-Benz GLK Medzi verziami GLK 220 CDI (2WD) a GLK 220 CDI 4MATIC je hmotnostný rozdiel 100 kg.

GLK ostáva aj naďalej autom skôr pre pohodových vodičov, no dokáže jazdiť aj dynamicky pričom sa jeho elektronika vždy postará o príkladnú priľnavosť. Jeho silnou stránkou však ostáva neuveriteľná schopnosť maskovať rýchlosť. V kabíne je tichý, volant nekladie veľký odpor a jeho zavesenie akoby ignorovalo dve tony ocele, ktoré vozí nad sebou.

Poriadne sme ho prevetrať nestihli, no po krátkej prvej skúsenosti myslíme, že o zákazníkov sa toto auto rozhodne báť nemusí.

Technické údaje – verzie 4×2 (motory R4)
Verzia GLK 200 CDI GLK 220 CDI
Palivo nafta nafta
Valce/ventily 4/4 4/4
Zdvihový objem (cm3) 2143 2143
Max. výkon (kW/min-1) 105/3200–4600 125/3200–4200
Krút. moment (Nm/min-1) 350/1200–2800 400/1400–2800
Kompr. pomer 16,2:1 16,2:1
Prevodovka 6M 6M
Pohon 2WD 2WD
Pneumatiky 235/60 R 17
Prevádz. hmotnosť (kg) 1825 1825
Brzdený príves (kg) 2000 2000
Max. rýchlosť (km/h) 195 205
0–100 km/h (s) 10,3 8,5
Komb. spotreba (l/100 km) 5,5 5,5
Technické údaje – verzie 4×4 (motory R4)
Verzia GLK 220 CDI 4MATIC GLK 250 CDI 4MATIC
Palivo nafta nafta
Valce/ventily 4/4 4/4
Zdvihový objem (cm3) 2143 2143
Max. výkon (kW/min-1) 125/3200–4200 150/4200
Krút. moment (Nm/min-1) 400/1400–2800 500/1600–1800
Kompr. pomer 16,2:1 16,2:1
Prevodovka 7G-TRONIC 7G-TRONIC
Pohon 4WD 4WD
Pneumatiky 235/60 R 17
Prevádz. hmotnosť (kg) 1925 1925
Brzdený príves (kg) 2400 2400
Max. rýchlosť (km/h) 205 210
0–100 km/h (s) 8,8 8,0
Komb. spotreba (l/100 km) 6,1 6,1
Technické údaje – verzie 4×4 (motory V6)
Verzia GLK 350 CDI 4MATIC GLK 350 4MATIC
Palivo nafta benzín
Valce/ventily 6/4 6/4
Zdvihový objem (cm3) 2987 3498
Max. výkon (kW/min-1) 195/3800 225/6500
Krút. moment (Nm/min-1) 620/1600–2400 370/3500–5250
Kompr. pomer 15,5:1 12,0:1
Prevodovka 7G-TRONIC 7G-TRONIC
Pohon 4WD 4WD
Pneumatiky 235/60 R 17
Prevádz. hmotnosť (kg) 1925 1845
Brzdený príves (kg) 2500 2400
Max. rýchlosť (km/h) 232 238
0–100 km/h (s) 6,4 6,5
Komb. spotreba (l/100 km) 6,9 8,1
debata chyba
Články podľa značiek