Slovensku hrozí vlna prepúšťania v automobilkách

Pandémia zrazila predaj áut na historické minimá. Európu už zasiahla vlna prepúšťania a rušenia fabrík. Na Slovensku zatiaľ k výrazným otrasom nedošlo, no to sa môže ľahko zmeniť už v druhej polovici roka. Problémy sa netýkajú len samotných automobiliek, ale aj dodávateľských firiem.

12.06.2020 06:00
debata (3)
Foto: Pravda, SHUTTERSTOCK
automobilky, koronavírus, prepúšťanie

„Hrozba redukcie počtu zamestnancov v slovenskom automobilovom priemysle je reálna,“ hovorí analytik spoločnosti Finlord Boris Tomčiak. U dodávateľov automobiliek sa v menšej miere už prepúšťa, dodáva. Väčšia vlna príde podľa analytika v druhej polovici roka. Prepúšťanie v tomto sektore by malo dosah na celé slovenské hospodárstvo. "Slovensko je výrazne zamerané na automobilový priemysel, čo je dlhodobý problém,“ hovorí Tomčiak. Súčasná kríza podľa neho ukazuje, že bude treba ekonomiku orientovať aj na iné oblasti.

V automobilových fabrikách sa zatiaľ darí udržať zamestnanosť aj vďaka silným odborom, vysvetľuje Tomčiak. Výrazné investície do nových fabrík či modelov sa podľa neho čakať nedajú. Automobilky budú totiž skôr šetriť. Rizikom pre zamestnanosť však môže byť aj automatizácia, na ktorú sa teraz kladie dôraz.

Podľa Zväzu automobilového priemyslu (ZAP) sa hrozba prepúšťania dá minimalizovať formou úpravy legislatívy. "Zavedenie princípov kurzarbeit do slovenskej legislatívy ako štandardného nástroja na udržanie pracovných miest pravdepodobnosť hromadných prepúšťaní značne zníži,“ uviedol generálny sekretár zväzu Ján Pribula. Práve o presadenie práce na kratší pracovný čas sa teraz snaží rezort práce.

Prepúšťanie nateraz odmietajú aj oslovené automobilky. "Momentálne neplánujeme hromadné prepúšťanie,“ uviedol hovorca žilinskej Kie Ján Žgravčák. Hovorkyňa bratislavského závodu Volkswagen (VW) Lucia Makayová informovala, že cieľom spoločnosti je zachovať pracovné miesta. Trnavská PSA ani Jaguar Land Rover pôsobiaci pri Nitre na otázky denníka Pravda neodpovedali.

Presúvanie výroby nehrozí

V Európe sa nespustilo len prepúšťanie, ale aj rušenie fabrík. Nissan v máji oznámil, že v Španielsku zruší výrobu vo svojich troch závodoch. V Katalánsku tak príde o prácu 3-tisíc ľudí. Podľa miestnych odborov dané rozhodnutie môže ohroziť v dodávateľských firmách až 20-tisíc pracovných miest.

Na Slovensku vraj rušenie fabrík zatiaľ nehrozí. "Autá, ktoré sa u nás vyrábajú, sú na trhu žiadané a ich výroba je pre automobilky dôležitá. Kompletné zatvorenie fabrík zatiaľ nehrozí, ale dlhodobejšia produkcia v dvojzmennom cykle je pravdepodobná,“ hovorí Tomčiak. Slovensko má na svojom území továrne, ktoré vyrábajú mix cenovo dostupných, ale aj prémiových automobilov. Navyše, v niektorých prípadoch ide o jediné miesto na svete, kde sa daný model vyrába.

Možné rušenie výroby nevidí ako reálne ani ZAP. "Automobilky majú výrobnú náplň na najbližších štyri až päť rokov,“ uviedol Pribula. Otázne podľa neho je, čo bude potom. Pribula predpokladá, že všetko bude závisieť od toho, aké podmienky pre príchod nových investícií pripraví samotný štát.

Aj o pätinu nižší dopyt

Podľa Tomčiaka nie je možné označiť, ktorá konkrétna automobilka vyrábajúca na Slovensku je najslabšia. Výrobné kapacity budú aj v najbližších mesiacoch presahovať dopyt. "Dopyt po autách by i po otvorení ekonomík mal byť o 10 až 20 % nižší oproti výrobnej kapacite,“ uvádza Tomčiak.

Cenovo dostupné automobily vyrába koncern PSA v Trnave. Ide o modely Citroën C3 a Peugeot 208. Fabrika navyše získala aj výrobu elektrickej verzie Peugeotu 208. Elektrické autá vyrába aj bratislavský VW. Okrem toho nemecký koncern v Bratislave vyrába aj luxusné modely ako VW Touareg, Porsche Cayenne a Audi Q7.

Kia v Žiline produkuje obľúbený model nižšej strednej triedy Ceed vo verzii hatchback a kombi. Okrem toho z výrobných liniek schádza model Proceed a obľúbené SUV Sportage. Prémiový model vyrába pri Nitre automobilka Jaguar Land Rover. Koncern do svojej novej fabriky poslal produkciu novej generácie modelu Land Rover Discovery. Minulá generácia sa vyrábala vo Veľkej Británii. To už v súčasnosti neplatí.

Koncern Jaguar Land Rover podľa britských médií rokoval s vládou o pomoci vo výške jednej miliardy eur. Automobilka vlastnená indickou spoločnosťou Tata Motors začiatkom júna získala úver od čínskych bánk vo výške 625 miliónov eur.

Slovenské fabriky môžu získať

Slovensko tak môže vyťažiť z optimalizácie výroby niektorých automobiliek. "Pre Slovensko by mohlo byť záchranou, ak by presúvali výrobu z drahších západoeurópskych fabrík,“ uvádza Tomčiak. Podľa jeho slov by bolo vhodné, aby slovenská vláda spolu so slovenskými manažérmi vytvorili lukratívnu ponuku matkám automobiliek.

V Európe dôjde k zrušeniu desiatok tisícov pracovných miest. Mnohé automobilky a firmy sa budú zamestnancov zbavovať postupne počas nasledujúcich rokov. Výrobu a zamestnancov redukujú nielen tradičné automobilky, ale aj prémioví výrobcovia, ktorí produkujú luxusné vozidlá.

Prepúšťanie oznámili automobilky Renault, Nissan, BMW, McLaren alebo Bentley. O prácu prídu aj zamestnanci dodávateľských firiem. Prepúšťať bude spoločnosť ZF, ktorá sa zaoberá výrobou prevodoviek a hybridných pohonov. Počet zamestnancov zníži aj Continental, ktorý automobilkám dodáva pneumatiky a ďalšie diely.

Francúzsky Renault prepustí 14 600 svojich zamestnancov. Z toho v domácej krajine príde o prácu 4 600 ľudí. BMW odkladá výstavbu nového závodu v maďarskom Debrecíne o jeden rok. Bentley prepustí štvrtinu svojich zamestnancov. Na úrady práce zamieri tisíc ľudí z celkového počtu 4 200 zamestnancov.

Budú autá drahšie?

Ľudia sa budú musieť v najbližších rokoch zmieriť so zdražovaním. To však nebude súvisieť s pandémiou koronavírusu. Dôvodom na rast cien áut sú sprísňujúce sa emisné limity. A tiež povinná bezpečnostná výbava, ktorú vyžaduje Brusel. Zdá sa tak, že pretlak ponuky pre pandémiu ceny výrazne nestlačí.

Predajne boli v celej Európe pre koronavírus niekoľko týždňov zatvorené. V apríli tohto roku sa predaje medziročne znížili o 76,3 percenta, na Slovensku o 61,5 percenta. Takýto hlboký prepad si verejne dostupné štatistiky z uplynulých 30 rokov nepamätajú. Počas celého mesiaca sa v únii predalo len 270 692 automo­bilov. Rok predtým išlo o 1 143 046 v­ozidiel.

Najväčší prepad zaznamenalo Taliansko s poklesom o 97,6 percenta. Naopak, najlepšie sa darí severským krajinám, kde predaje klesli o menej ako 40 percent. Automobilky navyše nebudú môcť počítať s predajnými číslami, ktoré dosahovali pred pandémiou koronavírusu, ešte niekoľko mesiacov.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #prepúšťanie #automobilky #výroba áut #koronavírus
Články podľa značiek