Vojnu o elektrické autá vyhral koronavírus. Dotácie sú zastavené!

Najprv bol o ne extrémny záujem, teraz sú pozastavené. Štát pozastavuje podporu kúpy elektrických áut. Ministerstvo hospodárstva rovnako rozhodlo o zrušení druhého kola výzvy na budovanie nabíjacích staníc. Rozhodnutie padlo podľa rezortu v záujme kupujúcich. Šíriaca sa nákaza tvrdo zasiahla automobilky. Výroba a predaj vozidiel sa takmer zastavili. Na trhu nemusí byť dostatok elektrických áut.

01.04.2020 14:00
debata (9)
V decembri 2019 sa dotácie... Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
Elektrosalón, autosalón elektromobilov V decembri 2019 sa dotácie "rozchytali" za 4 minúty.

„Súčasná kríza zasiahla aj automobilový priemysel, časť podnikov pozastavila výrobu, čo môže spôsobiť nedostatok elektrických vozidiel na trhu,“ povedal štátny tajomník ministerstva hospodárstva Karol Galek.

Uchádzač o dotáciu si totiž musí obstarať elektrické vozidlo alebo plug-in hybrid do 12 mesiacov od podpísania zmluvy. Kvôli aktuálnej situácii na trhu by mnohí ľudia, ktorí získali dotáciu, kúpu vozidla nestihli. „Rozhodnutie o pozastavení dotačného projektu sme urobili v záujme kupujúcich, aby im nevypršala lehota, v ktorej si elektromobil môžu zabezpečiť,“ povedal Galek.

Rezort hospodárstva vo svojom vyhlásení uviedol, že úplné zrušenie dotácií by malo negatívny vplyv na podnikateľské prostredie. Doteraz ministerstvo podpísalo zmluvy s viac ako sto žiadateľmi o dotáciu. Žiadosti o vyplácanie financií budú vybavované priebežne. „V prípade ďalších žiadostí pokračuje proces ich administratívneho spracovania, projekt bude pokračovať po skončení krízy,“ informuje ministerstvo.

Druhé dotačné kolo na výstavbu nabíjacích staníc je zrušené. Pôvodne malo byť vyhlásené v apríli. Prvé kolo prebehlo v júli minulého roku a bolo určené pre samosprávy. Na podporu kúpy elektrických a plug-in hybridných automobilov štát v minulom roku vyčlenil 6 miliónov eur. Požiadať o dotáciu mohli záujemcovia elektronicky v decembri minulého roku. Podarilo sa to však až na druhýkrát, keďže pri prvom pokuse došlo k zlyhaniu systému. Na druhý pokus sa žiadosti minuli za štyri minúty.

Štát chce podporiť kúpu elektrického auta sumou 8-tisíc eur. Kúpa plug-in hybridného vozidla je podporená sumou 5-tisíc eur. Dotácia však platí len pre tie hybridy, ktoré je možné dobíjať z elektrickej siete. Ak vozidlo má na palube spaľovací motor, batérie aj elektromotor, no nie je možné ho dobíjať, štát jeho kúpu nepodporí. Maximálna obstarávacia cena vozidla, na ktorú bolo možné dotáciu získať, je 50-tisíc eur.

Vďaka dotáciám niektoré automobilky v závere roka hlásili, že majú elektromobily na celý rok 2020 vypredané. Najlacnejším elektromobilom na trhu je Škoda Citigo iV, o ktorý bol veľký záujem. Pre slovenský trh v roku 2020 však Škoda vyčlenila len 200 kusov tohto elektrického modelu.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #plug-in hybrid #elektromobily #dotácie na elektromobily #koronavírus
Články podľa značiek