Ženy chcú tempomat, muži obľubujú väčšie SUV. Takto sa rozhodujeme pri kúpe auta

Muži uprednostňujú väčšie SUV a kombi, ženy zase kompaktné SUV alebo hatchbacky. Najobľúbenejšou farbou žien je biela, muži si zase najčastejšie volia šedú.

26.02.2024 14:00
Valentin Foto  002 Foto:
Ženy sa v autobazároch obzerajú po trochu inom type áut než muži.
debata (1)

Skupina Aures Holdings sa pozrela na rozdiely pri výbere automobilov u žien a mužov vo svojej medzinárodnej predajnej sieti na Slovensku, v Česku a v Poľsku, kde spolu ročne predá takmer sto tisíc áut. Vozidlá s parkovacím asistentom, handsfree či parkovacími senzormi sú stále skôr doménou mužov, tempomat si ale častejšie vo vozidlách vyberajú ženy ako muži a postupne ich doháňajú aj pri ďalších doplnkových výbavách. Muži uprednostňujú väčšie SUV a kombi, ženy zase kompaktné SUV alebo hatchbacky. Najobľúbenejšou farbou žien je biela, muži si zase najčastejšie volia šedú.

Vlani prvýkrát za tridsaťdva rokov histórie skupiny Aures Holdings ženy prekonali mužov pri kúpe áut s tempomatom. Zatiaľ čo systém pre reguláciu rýchlosti si spolu s vozidlom zaobstarávalo za posledné roky viac mužov, u žien získaval na obľube pozvoľnejšie. Minulý rok si ho prvýkrát zaobstaralo až 68 % žien.

Špeciálny test: detailne sme porovnali jazdený Ceed po 100 000 km s novým
Video

Ženy dobehli pánov aj v prípade bluetooth konektivity, obe pohlavia zhodne už autá bez tejto výbavy v podstate nekupujú, pričom ju má pri kúpe až 91 percent vozidiel. Pokiaľ ide o palivá, tak 68 percent mužov si vyberá benzínové vozidlá a 31 percent dieselové, v prípade žien je to potom 61 percent benzínových áut a 28 dieselových.

Dopyt po alternatívnych palivách rastie u oboch pohlaví, u žien dokonca rýchlejšie ako u mužov. „Predaj elektromobilov vzrástol u oboch pohlaví viac ako päťnásobne, aj keď stále ide len o dve desiatky predaných automobilov za minulý rok. Elektromobily si zatiaľ častejšie kupujú podnikatelia a firmy do svojich flotíl ako jednotlivci. Hybridné vozidlá si potom kupuje zhruba šesť percent žien aj mužov,“ upresnila Karolína Topolová, generálna riaditeľka a predsedníčka predstavenstva spoločnosti Aures Holdings.

Škoda Octavia III (facelift 2017) Čítajte viac Test: Jazdená Škoda Octavia III. S týmto autom chybu určite nespravíte

Automatická prevodovka je stále ešte viac doménou mužov. Vlani si ju zaobstaralo 41 percent zákazníkov a 32 percent zákazníčok. Náhon na všetky štyri kolesá si vybralo 21 percent mužov a 9 percent žien. Parkovacieho asistenta má v aute 37 percent žien a 58 percent mužov.

Zhoda u oboch pohlaví je v najobľúbenejšom type karosérií. Zástupcovia oboch si najradšej kupujú SUV, aj keď u žien ide častejšie o menšie mestské crossovery a u mužov naopak o tie väčšie. Najobľúbenejšími modelmi boli vlani u oboch pohlaví tradične Škodovky – u mužov Octavia, Fabia a Superb; u žien potom Octavia, Fabia a Karoq. V prípade elektromobilov si zákazníci najčastejšie vybrali Mazdu MX-30, zákazníčky BMW i3.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #jazdené autá #ojazdené autá #Aures Holdigs #muži verzus ženy
Články podľa značiek