Šéf Boschu: Elektrifikácia potrvá ešte desaťročia, rok 2035 je nereálny

Podľa Stefana Hartunga je reálny úplný prechod na elektromobilitu najskôr niekedy v polovici tohto storočia.

06.03.2024 16:00
bosch-chef stefan hartung 4 img w760 Foto:
Šéf spoločnosti Bosch si myslí, že úplný prechod na elektromobilitu po roku 2035 nie je v Európe reálny.
debata (6)

Najväčší výrobca automobilových komponentov je presvedčený, že vozidlá so spaľovacími motormi budú jazdiť po cestách ešte najmenej 35 rokov, kým bude dokončená elektrifikácia cestnej dopravy. Ak by sa s premenou celej globálnej výroby na úrovni zhruba 90 miliónov motorových vozidiel ročne na elektrické verzie začalo aj hneď, bolo by potrebných 16 rokov, kým by sa kompletne obmenil globálny vozový park, uviedol riaditeľ Bosch Stefan Hartung v komentároch, ktoré zverejnil web The Pioneer.

Hartung zdôraznil, že najmä pre ťažké úžitkové vozidlá a poľnohospodárske stroje ako sú kombajny, nie sú elektrické batérie vhodným riešením. Problémom je už len ich samotná hmotnosť, ktorá by pri práci mohla škodiť plodinám aj zemi. „Kombajny pracujú až 12 hodín denne s motormi s výkonom 250 až 300 kilowattov. S batériou, ktorá je na to potrebná, by asi rovno zapadli do zeme,“ doplnil.

agevolt, ján zuštiak, elektromobil, elektronabíjačky Čítajte viac JD. Power: Veľká časť majiteľov elektromobilov nevylučuje návrat k ‘spaľovákom‘

Okrem toho Hartung upozorňuje, že globálny trh s automobilmi je veľmi rôznorodý a nie je možné nútiť zákazníkov mimo Európy, aby opustili technológiu spaľovacích motorov. Podľa Hartunga sa tak naďalej budú vyrábať autá so spaľovacími motormi, ktoré sa neskôr budú musieť vymeniť. Odhaduje, že na to, aby po celom svete jazdili len elektrické autá, by bol potrebný dvojnásobný čas, aspoň 30 až 35 rokov.

Hartung pritom nepoprel, že elektrifikácia dáva zmysel a ekologický prístup je dôležitý. Podľa neho však bude celý proces prechodu k elektromobilom trvať podstatne dlhšie, než sa niektorí politici domnievali a v najbližších dekádach nepríde k zastaveniu výroby a vývoja spaľovacích motorov. Bosch je pritom pripravený aktívne sa na ňom podieľať tak, aby tieto motory postupne predstavovali pre planétu čo najmenšiu záťaž.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #elektromobily #Bosch #elektromobilita #Stefan Hartung
Články podľa značiek