Jaguar už nevyrába skoro nič. Čaká na svoje elektrické ‘znovuzrodenie‘

Jaguar už o niekoľko týždňov ukončí výrobu modelov XE , XF a F-Type. Chce byť čisto elektrickou značkou v čase, keď záujem o elektromobily stagnuje.

11.03.2024 14:00
podpis zmluvy jaguar land rover, Jaguar, showroom Foto: ,
Jaguar chystá najväčšiu zmenu vo svojej histórii - a to vb pomerne komplikovanom období.
debata (35)

Jaguar končí s výrobou populárnych modelov XE , XF a F-Type – a to v horizonte niekoľkých týždňov. Dôvodom nie je nezáujem, ale fakt, že jeho továreň Castle Bromwich v Birminghame, kde sa vyššie uvedené autá vyrábajú, sa pripravuje na prechod na výrobu panelov karosérie pre úplne nový rad elektrických vozidiel. Postupné ukončenie výroby dvoch sedanov a jeho vlajkovej lode športových vozidiel znamená, že v portfóliu značky zostanú výhradne SUV, aj to len tri – I-Pace , E-Pace a F-Pace.

Výroba postupne dobieha tak, aby autá vydržali v predaji ešte niekoľko mesiacov, no zákazníci si ich už nebudú môcť individualizovať, vyberať si budú len z vopred vyrobených. Väčšina modelov zíde naposledy z výrobných liniek v priebehu júna tohto roku.

Pravda o klíme: Spaľovacie motory kontra elektromobily
Video
Odpovedá Milan Kočka, riaditeľ spoločnosti Toyota Central Europe - Slovakia. Premiéra 19. 10. 2023.

Jaguar sa rozhodol, že bude čisto elektrickou značkou a preto svoje modelové portfólio už nejaký čas obmedzuje. K elektrickému „znovuzrodeniu“ značky má prísť na budúci rok predstavením výkonného 600-koňového elektrického športiaku, presnejšie 4-miestneho GT, ktoré chce konkurovať Porsche Taycan. V ďalšom roku príde na trh luxusné elektrické SUV v štýle Bentley Bentayga a po ňom veľký luxusný sedan. Všetky budú zdieľať novú platformu spoločnosti a nijako nebudú odkazovať na súčasné modely.

agevolt, ján zuštiak, elektromobil, elektronabíjačky Čítajte viac JD. Power: Veľká časť majiteľov elektromobilov nevylučuje návrat k ‘spaľovákom‘

Jaguár svoj zámer prejsť na výrobu čisto elektrických áut deklaroval už pomerne dávno – vo februári 2021, teda takmer presne pred tromi rokmi a odvtedy sa tohto plánu striktne drží. Pravdou však je, že svoj zámer ohlásil v čase najväčšej konjunktúry elektromobilov, no situácia sa medzičasom zmenila a záujem o ne začína v tomto období klesať. Dokonca sa čoraz viac hovorí aj o tom, že rok 2035 by nemusel napokon predstavovať koniec spaľovacích motorov v Európe.

Britská automobilka sa tak ocitla v pomerne komplikovanej situácii, nehovoriac už o tom, že rok 2025 by mal byť rokom lacných elektromobilov, zatiaľ čo Jaguar uvedie exkluzívny supervýkonný a drahý elektromobil, čo je kategóriou, ktorou trh začína byť už pomaly nasýtený. Jaguar sa tak do určitej miery zahráva s vlastnou budúcnosťou a nám zostáva len veriť, že týmto nie jejdnodých obdobím dokáže so cťou prejsť a obnoví svoj pôvodný kredit. .

© Autorské práva vyhradené

35 debata chyba
Viac na túto tému: #Jaguar #elektromobily
Články podľa značiek