Dacia Spring: najlacnejší elektromobil Európy prichádza v novej generácii

Nový Spring si vypožičal niektoré dizajnové prvky od Dusteru. Pribudol "predný kufor", zlepšila sa výbava, no aj tak zostala jeho hmotnosť pod 1 tonou -a to aj v najvyššej výbave.

22.02.2024 10:00
Nová Dacia Spring (2024) Foto:
Nová malá Dacia Spring prebrala niektoré dizajnové prvky z Dusteru a ohromne jej to svedčí.
debata (8)

Keď sa koncom minulého roku predstavil nový Duster, napísali sme, že v šedivosti jesenných automobilových premiér pôsobí ako zjavenie. Má hranatejšie tvary, svalnaté blatníky a originálny interiér. To isté možno konštatovať aj o novej generácii Springu, ktorý je prvým čisto elektrickým modelom Dacie.

„Malý Duster“

Niektoré základné dizajnové prvky si totiž z nového Dusteru vypožičala a svedčí jej to náramne – stačí sa pozrieť napríklad na kompletne prepracovanú prednú masku. Napriek tomu však naďalej zostáva ultraľahkým elektromobilom, jediným európskym, vážiacim menej ako jednu tonu – a to aj v najvyššej výbave Extreme.

Spring bol uvedený na trh v roku 2021 a odvtedy sa z neho predalo vyše 140-tisíc kusov. V roku 2022 bol mierne modernizovaný v súvislosti s novou identitou celej značky, ktorá začala používať aj nové logo a v uplynulom roku dostal výkonnejší 65-koňový (48 kW) motor.

V interiéri doslova nezostal "kameň na... Foto: Dacia
Nová Dacia Spring (2024) V interiéri doslova nezostal "kameň na kameni".

Nový Spring je kompletne prepracovaný, výrobca o ňom tvrdí, že z hľadiska dizajnu exteriéru je jeho jedinou časťou, ktorá sa nedočkala žiadnej zmeny strecha. Na aute zboku a zozadu upútajú veľké čierne lišty, tá zadná prepája svetlá s obligátnym svetelným podpisom v tvare písmena Y. Vo výbave Extreme sú vpredu aj vzadu využité polepy so zaujímavou grafikou, my si na ňu budeme musieť chvíľu zvykať.

Na aute zaujmú aj masívne blatníky, pod ktorými sa nachádzajú 15-palcové kolesá, pri výkonnejšom motore sú disky z ľahkých zliatin v cene.

Nová Dacia Spring (2024)
Nová Dacia Spring (2024)
+5Nová Dacia Spring (2024)

Rovnako radikálne ako exteriér je prepracovaný aj vnútrajšok auta. Kompletne zmenená je prístrojová doska, po novom s výraznou horizontálnou architektúrou. Jej dominantným prvkom je veľký 10-palcový centrálny displej multimediálneho systému. Spring je taktiež vybavený personifikovaným digitálnym prístrojovým panelom so 7-palcovým displejom, ktorý si možno prispôsobiť. Keď sa auto nabíja, zobrazuje úroveň nabitia batérie a čas zostávajúci do úplného nabitia.

Pozrite si naše dojmy z testovania Dacie Spring 1. generácie
Video

Farby a materiály interiéru boli pozmenené, napríklad pribudlo biele obloženie okolo okolo združených prístrojov, radiacej páky a schránok dverí. Charakteristické písmeno „Y“ v strede centrálnych výduchov ventilácie je taktiež biele alebo medené (vo výbave Extreme). Obloženie stredového panelu sa líši podľa úrovne výbavy: sivá Alto je typická pre výbavu Essential, tehlovo červená pre Expression a zelená khaki pre Extreme.

Objem kufra sa zvýšil len minimálne na aktuálnych 308 litrov, čo je v tejto triede najlepšia hodnota. K tomu treba prirátať vnútorné odkladacie priestory s objemom 33 litrov a malú 35-litrovú odkladaciu schránku v „motorovom priestore“ vpredu.

To, čo má nový Spring spoločné s Dusterom, je aj upínací systém YouClip. Ten umožňuje jednoduchú montáž príslušenstva na niektoré miesta v kabíne. Štandardne je Spring vybavený 3 záchytnými bodmi YouClip (jeden na palubnej doske, dva na stredovej konzole). Vďaka nim je možné umiestniť odkladaciu tašku, držiak na telefón s indukčnou nabíjačkou alebo bez nej alebo zariadenie „3 v 1“, ktoré kombinuje držiak na nápoje, háčik na tašku a baterku.

Vyššia bezpečnosť a obojsmerné nabíjanie

Po technologickej stránke vo výbave auta pribudli všetky asistenty, ktoré Európska únia bude od júla tohto roku vyžadovať v rámci nariadenia známeho pod skratkou GSR2 (General Safety Regulation). Konkrétne to sú automatické núdzové brzdenie, rozpoznávanie dopravných značiek s upozornením pred prekročením rýchlosti, zadné parkovacie senzory, núdzové brzdenie, upozornenie pred opustením jazdného pruhu, asistent udržiavania v jazdnom pruhu, systém sledovania pozornosti vodiča a núdzové volanie (eCall). Vďaka tlačidlu" My Safety" bude možné niektoré z nich jednoducho vypnúť.

Nová Dacia Spring (2024)
Nová Dacia Spring (2024)
+6Nová Dacia Spring (2024)

To, čo má nový Spring spoločné s predchodcom, je platforma a aj motory. Štandardný elektromotor ponúka výkon 33 kW (45 koní) a zrýchlenie z nuly na 100 km/h pod 20 sekúnd. Vyššie stupne výbavy disponujú silnejším motorom s výkonom 48 kW a zrýchlením z 0 na 100 km/h pod 14 sekúnd. Dôležité je spojenie „vyššie stupne výbavy“ – silnejší motor totiž už nebude spojený len s najvyššou výbavou, ale aj s výbavou Expression. Oba motory využívajú jednostupňovú prevodovku. Kapacita batérie zostala na hodnote 26,8 kWh, vďaka nej by mal Spring zvládnuť minimálne 220 km, priemerná spotreba by mala byť 14,4 kWh/100 km.

Vzadu pribudla výrazná čierna lišta prepájajúca... Foto: Dacia
Nová Dacia Spring (2024) Vzadu pribudla výrazná čierna lišta prepájajúca svetlá s typickým svetelným podpisom v tvare písmena Y.

Nová Dacia Spring je štandardne vybavená 7 kW nabíjačkou na striedavý prúd, ktorá umožňuje nabiť batériu z 20 na 100 percent za menej ako 11 hodín pomocou domácej zásuvky alebo za 4 hodiny pomocou 7 kW wallboxu. Za príplatok je k dispozícii 30 kW DC nabíjačka, ktorá umožňuje rýchle nabitie z 20 % na 80 % za 45 minút.

Len pre zaujímavosť – Spring vôbec po prvýkrát ponúka obojsmerné nabíjanie V2L („Vehicle to load“), takže ju možno použiť ako zdroj energie na napájanie elektrických spotrebičov. Špeciálny adaptér, ktorý sa zapája do nabíjacieho konektora vozidla umiestneného pod mriežkou chladiča, poskytuje energiu štandardnej zásuvky 220 V/16 A.

Na slovenský trh by sa auto malo dostať už v priebehu tohto leta, predobjednávky by mali byť spustené na jar. Ceny zatiaľ nepoznáme.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Dacia Spring #najlacnejší elektromobil #dostupný elektrombil
Články podľa značiek