Rail Baltica: vysokorýchlostná železnica spojí Litvu, Lotyšsko, Estónsko a Poľsko

Po trati, trasy spájajúcej Tallinn, Pärnu, Rigu, Panevėžys, Kaunas, Vilnius a Varšavu by mali osobné vlaky jazdiť rýchlosťou až 249 km/h.

05.01.2024 20:00
RB-BTS-banner-ENG-1920x484-1 Foto:
Rail Baltica bude mať celkovú dĺžku takmer 900 kilometrov.
debata (4)

Rail Baltica sa buduje ako súčasť transeurópskej dopravnej siete (TEN-T) a je jedným z najdôležitejších projektov úplne novej železničnej infraštruktúry v Európe. Cieľom výstavby trasy spájajúcej Litvu, Lotyšsko, Estónsko, pričom sa napojí aj na Poľsko a nepriamo Fínsko je urýchliť integráciu týchto oblastí do Európskej únie a zvýšiť obchod medzi týmito krajinami, a tým umožniť vytvorenie skutočnej jednotného európskeho trhu.

zväčšiť Rail Baltica - mapa Foto: Rail Baltica
Rail-Baltica-in-Europe Rail Baltica - mapa

Dôležitým prvkom investície je aj ekologický aspekt – vybudovaním trate sa železnica stane alternatívou k cestnej doprave, čím sa výrazne znížia emisie CO2 do ovzdušia. Návrhová konštrukčná rýchlosť baltského úseku trasy spájajúcej Tallinn, Pärnu, Rigu, Panevėžys, Kaunas, Vilnius a Varšavu je 249 km/h pre osobné vlaky a 120 km/h pre nákladné vlaky.

Celková dĺžka trasy je 870 kilometrov, z toho 392 kilometrov povedie Litvou, 265 Lotyšskom a 213 Estónskom. Cena výstavby kompletnej trate sa priblížila hranici 6 miliárd eur a predpokladaný termín dobudovania kompletnej trasy je niekedy tesne po roku 2030.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #rýchlovlaky #Rail Baltica #vysokorýchlostná železnica
Články podľa značiek