V centre Bratislavy vyrastie veľký podzemný parkovací dom

Projekt podzemného parkovacieho domu s takmer 300 parkovacími miestami na Kollárovom námestí má právoplatné stavebné povolenie.

11.01.2024 20:00
parkinghouse-3 Foto:
Revitalizácia parku nad plánovaným podzemným parkovacím domom na Kollárovom námestí v Bratislave.
debata (5)

O projekte veľkého parkovacieho domu v centre Bratislavy na Kollárovom námestí sa hovorí už od roku 2009. Postupne však došlo k viacerým úpravám, dôvodom boli najmä pripomienky aktivistov. Na streche podzemnej garáže, ktorá má byť na úrovni priľahlého terénu, sa má vytvoriť park s oddychovou zónou. Územné rozhodnutie napokon nadobudlo právoplatnosť v apríli 2017.

Stavebné povolenie na projekt pre spoločnosť Parking House vydal staromestský stavebný úrad ešte na jeseň 2021. Voči nemu však zaevidoval niekoľko odvolaní. Týkali sa napríklad údajného rozporu so stavebným zákonom, nerešpektovania územného plánu a územného rozhodnutia, stavebnému úradu sú tiež vytýkané procesné chyby. V odvolaniach sa tiež konštatoval rozpor so zákonom o ochrane prírody a krajiny, že realizácia projektu zhorší dopravu a zničí park.

Ťukol vám niekto pred bytovkou do auta? Čo teraz? Pomôže vám polícia? A kto to zaplatí?
Video
Všetky aspekty podobných situácií objasní v relácii Ide o právo Jana Alušíková z advokátskej kancelárie MPH.

V rámci odvolacieho konania o právoplatnosti stavebného povolenia rozhodol Okresný úrad (OÚ) Bratislava. „Odbor výstavby a bytovej politiky OÚ Bratislava v rozhodnutí zamietol odvolania účastníkov konania a napadnuté rozhodnutie stavebného úradu mestskej časti Staré Mesto zo dňa 22. 9. 2021 potvrdil,“ tlmočil tlačový odbor rezortu vnútra. Voči právoplatnému rozhodnutiu odvolacieho orgánu, ktorý potvrdil rozhodnutie prvostupňového správneho orgánu, nie je v zmysle platnej legislatívy možné podať odvolanie, takže zahájeniu výstavby už nič nebráni.

Podzemný parkovací dom by mal mať kapacitu 265... Foto: vizualizácia Parking House
parkinghouse-1 Podzemný parkovací dom by mal mať kapacitu 265 parkovacích miest.

Podľa informácií spoločnosti Parking House bude mať nový podzemný parkovací dom 265 parkovacích miest, bude prístupný aj pre ZŤP a bude tiež vybavený nabíjacími miestami pre elektromobily. „V súčinnosti s Magistrátom Hlavného Mesta SR Bratislavy sa zároveň pracuje na premene Kollárovho námestia a ulíc v okolí na pešiu zónu, čím táto lokalita nadobudne exkluzívny charakter, ktorý jej právom patrí. Z tohto dôvodu je súčasťou projektu aj celková revitalizácia Kollárovho námestia, kde vznikne nový a plnohodnotný priestor pre oddych, komunitné a mestské aktivity a to so všetkým čo k tomu patrí – okrem iného obnovenou zeleňou, mobiliárom, osvetlením, verejnými WC, bezpečnostným dohľadom a stojanmi pre bicykle a kolobežky,“ píše sa na webe spoločnosti Parking House.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #parkovanie v Bratislave #Parking House
Články podľa značiek