Volkswagen integruje do infotainmentu četovací systém ChatGPT

Volkswagen bude prvým veľkým výrobcom, ktorý ponúkne Chat GPT ako štandardnú funkciu od 2. štvrťroka 2024 vo viacerých sériových modeloch.

11.01.2024 12:00
chat GPT Foto:
Umelá inteligencia ChatGPT bude k dispozícii ako pre elektromobily, tak aj pre nové modely so spaľovacím motorom.
debata (1)

Na najväčšom svetovom elektronickom veľtrhu CES 2024, ktorý začal v utorok 9. januára v Las Vegas, Volkswagen predstavuje prvé vozidlá, v ktorých je chatbot ChatGPT integrovaný do hlasového asistenta IDA.

V budúcnosti tak budú mať majitelia volkswagenov bezproblémový prístup k neustále sa rozrastajúcej databáze umelej inteligencie vo všetkých modeloch vybavených hlasovým asistentom IDA a budú si môcť počas jazdy prečítať/nechať prečítať multimediálny obsah. Cerence Chat Pro od spoločnosti Cerence Inc. je základom novej funkcie, ktorá integruje ChatGPT na infotainmentu.

Nový chatbot bude už od 2. štvrťroku tohto rou premiérovo uvedený v modeloch ID.7 , ID.4, ID.5, ID.3, ako aj v novom Tiguane, Passat a Golfe. Integrácia ChatGPT výrazne rozšíri možnosti hlasového ovládania auta. Hlasový asistent IDA sa bude dať použiť napríklad na ovládanie infotainmentu, navigácie, klimatizácie alebo na zodpovedanie všeobecných otázok. V budúcnosti bude umelá inteligencia počas cesty disponovať ešte širšími možnosťami – stane sa na dlhých cestách konverzačným partnerom vodiča, dokáže odpovedať na špecifické otázky, týkajúce sa cesty a jej plánovaného cieľa a sprostredkuje aj množstvo informácií o vozidlo – a to všetko v prirodzenom jazyku, bez potreby používať špecifické frázy.

Z pohľadu šoféra sa integráciou ChatGPT nezmení nič. Nie je potrebné vytvárať nový účet, inštalovať novú aplikáciu alebo umelú inteligenciu aktivovať. ChatGPT sa spustí automaticky vyslovením „Hello IDA“ alebo stlačením tlačidla na volante. ChatGPT pritom nezískava prístup k žiadnym údajom o vozidle, otázky a odpovede sa okamžite vymažú, aby sa zabezpečila maximálna úroveň ochrany údajov.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Volkswagen #Ida #hlasový asistent #ChatGPT #ovládanie auta
Články podľa značiek