Únia už ‘vidí ‘ vaše dáta o spotrebe, rýchlosti aj kilometroch. Môžete jej to zakázať

Údaje o spotrebe, rýchlosti a najazdených kilometroch sa zhromažďujú už od roku 2021. Od začiatku tohto roku s nimi môžu euroúradníci už aj oficiálne pracovať.

11.01.2024 16:00
obfcm Foto:
Od januára má Brusel prístup k všetkým dátam o spotrebe, rýchlosti a prejazdených kilometroch na vašom aute.
debata (23)

Vedeli ste o tom, že už vyše tri roky Únia sleduje veľmi podrobne údaje, týkajúceho sa spotreby vašich áut a k tomu množstvo ďalších parametrov? Každé nové auto musí byť od roku 2021 povinne vybavené „špiónom spotreby“, presnejšie technológiou OBFCM (On Board Fuel Consumption Monitoring).

Únia totiž zaviedla monitorovací systém na kontrolu emisií v reálnej premávke. A chce mať prístup k všetkým dátam. Aj tým vašim. A nie v nejakej anonymizovanej forme – konkrétne dáta sú spárované s konkrétnym autom prostredníctvo VIN kódu.

Videotest: Škoda Octavia 2,0 TDI – toto je naftová klasika so zázračnou spotrebou
Video

Doteraz sa dáta iba zbierali, no od 1. januára 2024 môžu s nimi euroúradníci pracovať a všetky STK a servisiy sú ich povinné posielať. Ich prenos sa najčastejšie vykonáva raz za čas pri návšteve autorizovanej služby, kde sa čítajú a odovzdávajú ďalej, alebo pri návšteve servisu. Systém, ktorý bude až do roku 2026 fungovať v skúšobnom režime, zhromažďuje a uchováva informácie o spotrebe paliva alebo elektrickej energie, prejdenej vzdialenosti či rýchlosti jazdy v priebehu celej životnosti vozidla. Zhromažďované údaje musia byť uložené v pamäti OBFCM a podľa predpisov k nim musí byť neustále povolený „štandardizovaný a neobmedzený prístup“

A tých dát naozaj nie je málo. Pozrite sa na ich zoznam:

Pomocou zariadenia OBFCM sa na palube vozidla zisťujú minimálne nasledujúce parametre a zaznamenajú sa hodnoty za čas používania vozidla:

Pre všetky vozidlá so spaľovacím motorom s výnimkou plug-in hybridov:

  1. celkové množstvo spotrebovaného paliva (za čas používania) (litre);
  2. celková prejdená vzdialenosť (za čas používania) (kilometre);
  3. prietok paliva v motore (gramy za sekundu);
  4. prietok paliva v motore (litre za hodinu);
  5. prietok paliva vo vozidle (gramy za sekundu);
  6. rýchlosť vozidla (kilometre za hodinu).

Pre plug-hybridné vozidlá:

  1. celkové množstvo spotrebovaného paliva (za čas používania) (litre);
  2. celkové množstvo spotrebovaného paliva počas prevádzky s vybíjaním batérie (za čas používania) (litre);
  3. celkové množstvo spotrebovaného paliva počas prevádzky s možnosťou, aby vodič zvýšil stav nabitia (za čas používania) (litre);
  4. celková prejdená vzdialenosť (za čas používania) (kilometre);
  5. celková prejdená vzdialenosť počas prevádzky s vybíjaním batérie s vypnutým motorom (za čas používania) (kilometre);
  6. celková prejdená vzdialenosť počas prevádzky s vybíjaním batérie s motorom v chode (za čas používania) (kilometre);
  7. celková prejdená vzdialenosť počas prevádzky s možnosťou, aby vodič zvýšil stav nabitia (za čas používania) (kilometre);
  8. prietok paliva v motore (gramy za sekundu);
  9. prietok paliva v motore (litre za hodinu);
  10. prietok paliva vo vozidle (gramy za sekundu);
  11. rýchlosť vozidla (kilometre za hodinu);
  12. celková energia zo siete do batérie (za čas používania) (kWh).

Dobrou správou je, že môžete ako majiteľ auta vyjadriť nesúhlas so zberom vyššie uvedených dát. V prípade áut, ktoré ich odosielajú automaticky, musíte osloviť priamo výrobcu, v prípade áut, kde sa dáta snímajú mechanicky v servise (napríklad počas pravidelnej prehliadky, alebo technickej kontroly) treba vyjadriť nesúhlas priamo v servise. Ako s ním servis naloží, ťažko povedať.

A na čo sú Únii takto rozsiahle databázy? Ťažko povedať. Oficiálne na to, aby mohla lepšie chrániť spotrebiteľov. Europolitici takto môžu sledovať rozpory medzi oficiálne udávanými hodnotami spotreby a tými skutočne dosahovanými a na základe toho znepríjemňovať automobilkám život. Veľa sa v tejto súvislosti hovorí hlavne o plug-in hybridoch.

Niektorí experti sa však domnievajú, že v blízkej budúcnosti by mohli slúžiť ako podklad pre zdaňovanie áut so spaľovacími motormi na základe ich reálnej spotreby. Neprekvapilo by nás, ak by mali pravdu.

© Autorské práva vyhradené

23 debata chyba
Viac na túto tému: #reálna spotreba #OBFCM #zbieranie dát #sledovanie údajov o vozidle
Články podľa značiek