Elektrické bicykle už neprekvapia, čo ale elektrické topánky? Vraj fungujú perfektne

Ide vraj o najrýchlejšie topánky na svete, rýchlosť vašej chôdze zvýšia niekoľkonásobne. Nejde o koncept, už sú dokonca v predaji.

15.01.2024 14:00
Elektrotopánky Moonwalkers Foto:
Elektrotopánky Moonwalkers sú už v predaji aj v Európe, za 1 300 eur môžu byť vaše.
debata (2)

Elektrotopánky vybavené umelou inteligenciou fungujú na rovnakom princípe ako elektrobicykle – vďaka integrovanému motorčeku a batérii efektívne zrýchľujú vašu chôdzu až 2,5-násobne bez toho, aby ste museli vyvíjať nejakú námahu navyše. Nejde pritom o koncept, spoločnosť Shift, ktorá elektrické topánky Moonwalkers vyvinula, ich už ponúka v predaji v USA a aj v Európe. Cenou sa však blížia k elektrobicyklom, zaplatíte za ne takmer 1 300 eur.

Elektrotopánky Moonwalkers
Elektrotopánky Moonwalkers
+6Elektrotopánky Moonwalkers

Topánky boli pomenované podľa tanečného kroku, presláveného Michaelom Jacksonom. Vyrába ich startup Shift, ktorý na ne spustil už v roku 2022 crowdfun­dingovú kampaň. Zaujímavý je však jeho zakladateľ, ktorým je Sün-ťie Čang, inžinier, štyri roky pracujúci na systémoch riadenia leteckých motorov pre Boeing a Rolls-Royce.

Motory v topánkach, ktoré sa upevňujú na bežné tenisky alebo topánky úplne rovnako, ako kedysi kolieskové korčule, dokážu zvýšiť rýchlosť chôdze na vyše 11 km/h, pričom ich nositeľ nemusí vyvinúť žiadnu námahu navyše. Na jedno nabitie zvládnu 8 až 11 kilometrov, v závislosti od terénu a hmotnosti ich nositeľa.

Hmotnosť je obmedzená na 100 kg a Moonwalkers sa predávajú v jednej ženskej a jednej mužskej veľkosti (41 až 45, respektíve 47). Výrobca tvrdí, že topánky testovali aj pri podstatne vyšších hmotnostiach, len treba rátať s tým, že mierne klesne ich maximálna rýchlosť a ich rádius. Zvládajú aj nespevnené cesty a stúpania do 10 stupňov. V klesaniach dokážu rekuperovať a automaticky brzdia.

Topánky majú 8 koliesok a vzhľadovo pripomínajú kolieskové korčule. Integrovaný motor má výkon 300 W, maximálny krútiaci moment 8 Nm a batérie majú kapacitu 3 Ah. Topánky sa nabíjajú cez USB-C konektor, maximálny nabíjací výkon je 65 W. Každá topánka váži približne 2,4 kilogramu.

Ich ovládanie je úplne jednoduché – chodíte a zrýchľujete chôdzu úplne presne tak, ako pri bežnej chôdzi bez elektrickej výpomoci. Tú navyše možno jednoducho deaktivovať zdvihnutím pravej päty a na jednom metri zastavíte. Deaktivácia je potrebná napríklad pri chôdzi po schodoch, alebo ak stojíte na mieste. Topánky využívajú umelú inteligenciu ne neustále meranie dĺžky kroku ich nositeľa a postupne sa prispôsobujú jeho chôdzi. Taktiež vďaka nej rozpoznávajú svahy a schody.

Niektorí americkí novinári Moonwalkers mali už možnosť testovať a recenzie na ne boli prevažne pozitívne, rovnako ako aj prvé overené recenzie na nákupných portáloch od ľudí, ktorí si „sedemmíľové topánky“ už zakúpili.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Shift #Moonwalkera #elektrické topánky #elektrotopánky
Články podľa značiek