Slovenka vyvíja palivo budúcnosti. Budeme jazdiť na ‘burinu‘?

Ak sa krajina nemôže spoliehať na nerastné bohatstvo, tak sú jej budúcnosťou jedine mladí vzdelaní ľudia. To, že také talenty možno nájsť aj u nás, potvrdilo vyhodnotenie súťaže Študentská osobnosť Slovenska za akademický rok 2022/2023. Na podujatí, ktoré pripravila organizácia Junior Chamber International (JCI) - Slovakia, ocenili včera 13 výnimočných študentov a doktorandov z vysokých škôl a Slovenskej akadémie vied (SAV). Mediálnym partnerom projektu je denník Pravda.

15.12.2023 10:00
Študentská osobnosť Slovenska, Miroslava Mališová Foto: ,
Absolútna víťazka, Top študentská osobnosť Slovenska akad. roka 2022/2023 Miroslava Mališová z Fakulty chemickej a potravinárskej technológie STU v Bratislave.
debata (4)

Mladých ľudí, ktorí sa zapojili do 19. ročníka súťaže, nominovali vysoké školy a SAV. „Prihlásilo sa 96 študentov, čo je nárast oproti minulému roku. Nešlo však len o nárast v kvantite, ale aj v kvalite,“ priblížil výkonný predseda JCI – Slovakia Marián Meško.

Ako dodal, o spomenutú cenu sa môžu uchádzať študenti vysokých škôl alebo doktorandského štúdia v rámci SAV. Pole ich pôsobnosti je neobmedzené.

Študentská osobnosť Slovenska akad.r. 2022/2023 - Miroslava Mališová
Video

„Zahŕňa technické disciplíny cez ekonómiu až po humanitné vedy,“ vysvetlil Meško. Víťazov v 13 kategóriách vybrala porota zložená z odborníkov SAV a Slovenskej rektorskej konferencie. Ocenení dostali diplom, finančnú odmenu aj vecný dar.

Lukáš Tóth Čítajte viac Víťaz študentskej ceny: Cesta k ekologickej doprave je vodík

Absolútnou víťazkou – Top študentskou osobnosťou Slovenska sa stala 28-ročná vedkyňa Miroslava Mališová z Fakulty chemickej a potravinárskej technológie Slovenskej technickej univerzity v Bratislave, ktorá vyhrala i v kategórii prírodné vedy a chémia.

Jej vedúci oddelenia ju najprv plánoval nominovať na cenu dekana, no keď sa s tým oboznámilo vedenie školy, prihlásili ju do súťaže.

Už od bakalárskeho štúdia sa venuje vývoju pokročilých motorových palív. „Snažíme sa hľadať alternatívy k motorovým palivám, čo je hlavne bionafta, no z nepotravinárskych zdrojov. Teda nie z klasických rastlín, ale skôr z odpadových zdrojov, respektíve z rastlín, ktoré nemajú potravinový charakter,“ vysvetlila pre Pravdu víťazka.

Víťazi jednotlivých kategórií: (zľava) Katarína...
Fridrich Egyenes z Elektrotechnického ústavu...
+10Katarína Pauerová z Fakulty materiálov,...

Aké konkrétne rastliny skúmajú? „V súčasnosti máme projekty na ľaničník siaty. To je rastlina, ktorú pôvodne brali ako burinu, no má veľký potenciál – vysoký obsah oleja. Projekt máme aj na prípravu z kávového odpadu,“ opísala. Výskum v tejto oblasti pritom nepokladá za konkurenciu elektromobilom.

„Nemyslím si, že by sme sa mali venovať iba jednej alternatíve. Nie je jedinou možnosťou ísť len po tej elektrickej alebo vodíkovej ceste. Treba hľadať aj iné alternatívy. V súčasnosti sa do motorových palív primiešavajú biozložky. Myslím si, že to je správna cesta – primiešavať ich čoraz viac, a tým nahrádzať palivá vyrobené z ropy,“ zdôraznila.

Víťazi jednotlivých kategórií: (zľava) Katarína... Foto: Robert Hüttner, Pravda
Študentská osobnosť Slovenska Víťazi jednotlivých kategórií: (zľava) Katarína Sujová, Peter Watter, Katarína Pauerová, Miroslava Mališová, Dennis Kozerawski, Aneta Ševčíková, Tomáš Krajčovič, Katarína Alexandra Daňková, Fridrich Egyenes, Martin Haba a Alžbeta Demianová. Dvaja zvyšní ocenení Vladimír Held a David Líška na spoločnej snímke chýbajú, keďže sa na slávnostnom vyhlásení výsledkov nezúčastnili.

To, čím sa zaoberá, ocenila i porota. „Je to oblasť, ktorá dnes hýbe svetom – energetika, energetická bezpečnosť a životné prostredie. Všetko skĺbila do jedného,“ zhodnotil Meško.

Absolútna víťazka nie je vo vedeckom svete nováčikom. Absolvovala už vedeckú stáž na Technickej univerzite vo Viedni, kde sa venovala úprave skleníkových plynov na hodnotné suroviny, svoju fakultu reprezentovala na odborných konferenciách doma i za hranicami.

Ako hlavná autorka sa podpísala pod šesť vedeckých publikácií, ktoré už zaznamenali 34 citácií. V máji skončila doktorandské štúdium a teraz na domovskej fakulte pracuje ako odborná asistentka.

„Je to veľmi prestížna cena a vážim si, že som ju získala,“ netajila radosť po skončení podujatia. O tom, že má vo vede vysoké ambície, svedčí i jej zámer „dosiahnuť nedosiahnuteľné“. Nie je to pre začínajúcu vedkyňu príliš odvážne?

„Dosiahnuteľné môže dosiahnuť hocikto. Treba si stanoviť vyššie ciele, aj tie nedosiahnuteľné. Treba ísť nie za ľahkými, ale za tými ťažšími cieľmi,“ uzavrela rozhodne víťazka, ktorá pochádza z Detvy.

Študentská osobnosť Slovenska akad.r. 2022/2023 - Marián Meško
Video
Ocenenia v jednotlivých kategóriách
*Kategória** *víťaz** *inštitúcia**
Elektrotechnika, priemyselné technológie Fridrich Egyenes Elektrotechnický ústav SAV
Hutníctvo, strojárstvo, energetika Katarína Pauerová FMMR TU Košice
Kultúra a umenie Dennis Kozerawski VŠVU Bratislava
Právo Katarína Alexandra Daňková PF UPJŠ Košice
Lekárske vedy Aneta Ševčíková Biomedicínske centrum SAV
Farmácia Katarína Sujová FaF UK Bratislava
Prírodné vedy, chémia Miroslava Mališová FCHPT STU Bratislava
Stavebníctvo, architektúra Tomáš Krajčovič SvF STU Bratislava
Poľnohospodárstvo, lesníctvo, drevárstvo Alžbeta Demianová FBP SPU Nitra
Filozofia, politológia, sociológia, pedagogika, psychológia Martin Haba FF UCM Trnava
Informatika a matematicko-fyzikálne vedy Vladimír Held Fyzikálny ústav SAV
Ekonómia Peter Watter FEM SPU Nitra
Šport David Líška FF UMB Banská Bystrica

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #veda #ocenenie #biopalivo #študentská súťaž #študentská osobnosť roka #študentská osobnosť Slovenska
Články podľa značiek