Tyče na volant vám dnes už nepomôžu

Krádeže automobilov sú na dennom poriadku a tak sa mnohí motoristi snažia svojho štvorkolesového tátoša ochrániť všetkými možnými spôsobmi. Nie vždy je však ich snaha dostatočne účinná a minie sa účinku. Je dobré preto vedieť, ako sa dlhoprstým brániť čo najúčinnejšie.

02.10.2008 10:42
Tyč na volant Foto:
Tyče na volant dnes pre zlodejov áut nepredstavujú žiadny vážnejší problém.
debata

„Na každú zámku existuje nejaký nelegálny kľúč. Zlodeji áut sú totiž skutoční majstri svojho remesla,“ hovorí Miroslav Mrva, vedúci kriminalistickej identifikácie Kriminalistického a expertízneho ústavu Policajného zboru.

Aký je podľa vašich skúseností najčastejší spôsob prekonávania zabezpečovacích zariadení?
Tých metód je veľa v závislosti od druhu zabezpečenia. Na každú zámku totiž existuje nejaký nelegálny „kľúč“. Zámky dverí, spínacej skrinky či zámky istiace prevodovú páku prekonávajú zlodeji špeciálnymi prípravkami, ktoré im umožňujú zámku násilne pretočiť alebo vytrhnúť aj s vložkou či cylindrom. Tyče na volant sú úplnou hračkou. Tie preštiknú alebo prerežú radšej volant. Problémom nie sú ani elektronické zábrany štartovania ako napríklad imobilizér. Pri vyhliadnutých vozidlách využívajú totiž profesionálni zlodeji áut upravené riadiace jednotky a dokonca celé prístrojové dosky, ktoré zamenia za tie pôvodné. V jednoduchšom prípade vymenia spínaciu skrinku.

To je dosť skeptické. S ktorými zariadeniami však máme šancu brániť sa profesionálnym autičkárom?
Najlepšia je kombinácia mechanického zabezpečovacieho systému s elektronickým zariadením, napríklad blokovanie prevodovky radenia, prípadne radiacej tyče a pedálov s imobilizérom. Paradoxne, stále účinné sú veľmi jednoduché skryté vypínače, ktoré odpájajú prívod elektrickej energie na niektorý dôležitý spotrebič vo vozidle. Zlodejom, to robí problém, pretože musia identifikovať niečo, čo nie je štandardne montované. Domnievam sa však, že budúcnosť bude patriť najmä bezkľúčovému odomykaniu autozámky a bezkľúčovému štartovaniu, ktoré poskytujú v porovnaní s klasikou nadštandardnú ochranu. Veľmi účinné, no aj drahé je napojenie na satelitný monitorovací systém. 

A ktoré zariadenia sú najmenej účinné?
Úplne bezbranné k zlodejom sú zabezpečovacie systémy na volant, teda rôzne tyče či tyče spájajúce volant s pedálmi a všetky odnímateľné zariadenia jednoduchej konštrukcie. V podstate je jedno, či ich v aute máte, alebo nie.

Akú účinnosť majú zabezpečovacie zariadenia montované priamo výrobcom automobilu?
Problém montovaných zariadení spočíva v tom, že sú rozšírené. Ak sa nájde spôsob, ako ich prekonať v jednom modeli, otvára sa cesta aj k ďalším modelom, ktoré sú vybavené tým istým zariadením. Pri takej rozsiahlej unifikácii komponentov v automobilovom priemysle je to určite výhoda na strane zlodejov.  Je preto dobré, že niektorí predajcovia automobilov už pri predaji nových vozidiel dodatočne montujú neodnímateľné, pevné zabudované zabezpečovacie zariadenia, napríklad zabezpečenia prevodoviek radenia.

Zlepšili sa za posledné roky samotné automobilky v ochrane automobilov proti krádežiam?
Istý posun nastal. Niektoré automobilky urobili úpravy v konštrukcii autozámka, čím sa zvýšila ich odolnosť k násilnému pretočeniu vložky. Zvýšila sa aj bezpečnostná úroveň niektorých doplnkových neodnímateľných zariadení. Podstatne dokonalejšie v porovnaní s minulosťou sú aj imobilizéry.

Čím pomáhajú majitelia áut zlodejom?
Nijaké zariadenie vám nepomôže, ak nezamknete na parkovisku svoje auto. Boli by ste prekvapení, ako často je práve takáto banalita dôvodom krádeže. Ľudia sú tiež leniví, pri krátkodobom opustení vozidla, použiť všetky zariadenia, ktoré majú vo vozidle namontované. Auto síce zamknú, ale prevodovú páku nie. To nahráva zlodejom áut. Stačí necelá minúta a keď sa vrátite s cigaretami v ruke z novinového stánku, auto je preč.

A čo odovzdávanie kľúčov v servise? Dá sa tomu predísť?
Ak ide auto do servisu, pochopiteľne, kľúče odovzdať musíte, nechápem však prečo ľudia na zväzku kľúčov odovzdajú aj kľúč k doplnkovým mechanickým zariadeniam, napríklad kľúč od zamykania prevodovej páky alebo volantu. Riziko sa tým veľmi zvyšuje.

Čo odporúčate majiteľom vozidiel ako najlepšiu ochranu?
To vyplýva z toho, o čom sme hovorili. Podstatné je však uvedomiť si vlastnú zodpovednosť za svoj majetok a tak sa aj správať. Ak si vozidlo nepoistíte, nezabezpečíte, ak si v interiéri nechávate voľne položené drahé predmety ako fotoaparáty  či mobilné telefóny, nemôžete sa čudovať, že vám auto ukradnú, alebo v lepšom prípade vykradnú.

Dá sa na nejakom konkrétnom príklade dokumentovať profesionalita zlodejov áut?
Sú to skutoční majstri svojho remesla. Predstava, že vám otvárajú auto nejakým šperhákom je úplne mylná. V súvislosti s vyšetrovaním jedného prípadu v Bratislavskom kraji nás požiadali o identifikovanie niektorých predmetov, ktoré polícia zaistila. Konkrétne sme našli sedem kusov plošných spojov z prístrojových dosiek, devätnásť kusov prístrojových dosiek, 43 riadiacich jednotiek motorov a dva kusy spínacích skriniek. To asi nepotrebuje nijaký komentár.  Vo väčšine prípadov boli tieto predmety stotožnené s vozidlami, ktoré boli v minulosti ukradnuté a boli v pátraní.

debata chyba
Články podľa značiek