Nad dieselmi sa zmrákalo aj vlani. Predaje padli na dno

Zákazníci dávajú od dieselov ruky preč. Dôvodom sú hroziace zákazy vjazdu do centier miest. Potvrdil to aj vlaňajší rok. Registrácie naftových áut klesali počas celých dvanásť mesiacov.

12.02.2019 19:00
debata (8)
Naftové autá to majú ťažké. Najmä z dôvodu... Foto: Porsche
Porsche Panamera Diesel Naftové autá to majú ťažké. Najmä z dôvodu reštrikcií v Nemecku. Záujem ale klesá v celej Európe. Z ich ústupu ťažili nielen benzínové aj plug-in hybridy a lektromobily.

Európske združenie automobilových výrobcov ACEA oznámilo, že trhový podiel naftových áut v Európskej únii sa vlani znížil na 35,9 percenta z pôvodných 44 % v roku 2017. Platilo to aj pre záver roka, kedy bol pokles ešte výraznejší. V poslednom štvrťroku klesol zo 41,2 na 34,1 percent.

Predaj dieselov tak klesol o viac ako osem percent na najnižšiu úroveň od roka 2001. Z tohto trendu, zapríčineného reštrikciami voči dieselom v Nemecku, však ťažili benzínové autá, ktoré zvýšili svoje zastúpenie o celých sedem percent na konečných 57. A pridala sa aj kategória vozidiel s alternatívnym pohonom.

Ich podiel stúpol na 7,3 % z pôvodných 5,7. Posledný štvrťrok bol z tohto pohľadu najsilnejší. Zvýšil sa až na 8,6 %, pričom za nárastom stoja najmä čisté elektromobily. Tých sa v Európe predalo vlani 195 300 kusov o 47 % viac v medziročnom porovnaní. Dokonca predbehli plug-in hybridy. Tých putovalo k zákazníkom 180 000, čo je o 22 % viac ako predvlani.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #naftové autá #diesely
Články podľa značiek