Dobrá správa pre vodičov! V nedeľu otvorili rýchlostnú cestu R7

Od nedeľného popoludnia je otvorená časť rýchlostnej cesty medzi Holicami a Bratislavou s dĺžkou takmer 30 kilometrov. Vodiči dochádzajúci do hlavného mesta z juhovýchodnej strany sa k svojmu cieľu dostanú rýchlejšie. Obyvatelia Rovinky, Dunajskej Lužnej a Šamorína sa môžu pripraviť na výrazné zníženie tranzitnej dopravy, ktorá doteraz prechádzala v tesnej blízkosti ich domov.

19.07.2020 12:00 , aktualizované: 14:40
debata (30)

VIDEO: Otvorenie rýchlostnej cesty R7.

Video

Slávnostné strihanie pásky sa odohralo v nedeľu doobeda za účasti súčastného ministra dopravy Andreja Doležala (nominant Sme rodina) a bývalého šéfa rezortu Árpáda Érseka (Most-Híd). Po symbolickom prestrihnutí pásky policajti vykonali záverečnú kontrolu cesty. Prvé vozidlá po ceste prešli popoludní.

„Dopravu dostaneme z obcí. Minimálne tranzitná doprava nepôjde priamo cez ne, ale pôjde po rýchlostnej ceste. Ten prínos je jednoznačne zjavný,“ povedal v nedeľu pri slávnostnom strihaní pásky minister dopravy Andrej Doležal.

Po novom je rýchlostná cesta R7 otvorená v úseku R7 Holice – Ketelec. Ketelec bude po dostavbe novou križovatkou, kde sa rýchlostná cesta stretáva s nultým obchvatom na diaľnici D4. Aktuálne je hotový len krátky úsek D4 z Ketelca po cestu prvej triedy I/63.

Prvé autá sa na štvorprúdovku dostanú v nedeľu... Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
R7 otvorenie Prvé autá sa na štvorprúdovku dostanú v nedeľu popoludní.

Bez dokončenej diaľnice D4 bude mať rýchlostná cesta R7 len obmedzený prínos. Vodiči sa po jej prejazde napoja na krátky úsek diaľnice D4 a skončia na ceste prvej triedy tesne pred Bratislavou. Na konci štvorprúdovky je možné očakávať dopravný lievik, kedy sa celý objem dopravy bude musieť dostať na dvojprúdovku. V danom úseku budú cestu využívať aj vozidlá z Rovinky, ktoré rýchlostnú cestu nepoužijú.

„Tento úsek odovzdávame s miernym meškaním, ale nie s takým, aby to ovplyvnilo očakávanie motoristickej verejnosti,“ uviedol zástupca koncesionára Tomáš Bežila. Podľa jeho slov bude ďalším otvoreným úsekom časť D4 Rovinka – Podunajské Biskupice. K sprejazdneniu má dôjsť v septembri. Zvyšok má byť hotový v lete budúceho roka.

Bývalý minister dopravy Árpád Érsek tvrdil, že rýchlostnú cestu R7 bude možné otvoriť na prelome mesiacov marec a apríl. Otvorenie hotovej štvorprúdovky odsunula pandémia koronavírusu. Nový minister dopravy Anrej Doležal po svojom nástupe do funkcie tvrdil, že cesta ešte nie je hotová. Naopak podľa koncesionára bola cesta v poriadku a dokončovanie práce plánoval vykonať po jej otvorení.

Po dostavbe diaľnice D4 sa tak vodiči budú môcť napojiť na nultý obchvat Bratislavy, prostredníctvom ktorého sa dostanú do rôznych častí hlavného mesta. V rámci projektu má diaľnica D4 spojiť Petržalku s Račou.

Výstavba diaľnice D4 mešká. Najkritickejším miestom je budúca križovatka diaľnic D4 a D1. Podľa plánov má nová diaľnica viesť popod existujúcu diaľnicu D1. Štát mal diaľnicu D1 dvihnúť, rozšíriť a vybudovať časť budúcej križovatky. Podľa pôvodného termínu mali byť práce hotové v roku 2019. Doteraz sa s dvíhaním diaľnice D1 nezačalo. Podľa ministra dopravy štát akceleruje úsilie o splnenie svojej časti. Stavbu chce koncesionárovi pripraviť do konca tohto roku.

Rýchlostná cesta R7 a diaľnica D4 sú súčasťou projektu D4/R7, ktorý vzniká zo súkromného kapitálu formou PPP projektu. Za výstavbu a 30 ročnú prevádzku zodpovedá koncesionár, ktorým je spoločnosť Zero Bypass (Obchvat Nula). Štát bude koncesionárovi platiť ročné splátky za dostupnosť. Celková cena projektu dosahuje sumu 1,9 miliardy eur.

otvorenie R7
otvorenie R7
+12otvorenie R7

© Autorské práva vyhradené

30 debata chyba
Viac na túto tému: #otvorenie #diaľnica D4 #rýchlostná cesta R7
Články podľa značiek