Elektromobily sa budú dať kúpiť opäť lacnejšie

Ďalšie kolo dotácií na elektrické autá? Vraj už budúci rok. Pre denník Pravda to potvrdilo samotné ministerstvo hospodárstva.

08.09.2020 06:00
debata (53)
Z prvého kola dotácií na elektromobily už štát... Foto: Ivan Majerský
Renault Zoe Z prvého kola dotácií na elektromobily už štát vyplatil 1,5 milióna eur.

„Rezort má v pláne pripraviť na budúci rok novú schému na podporu kúpy elektromobilov, pričom celková suma určená na túto dotáciu by mala byť vyššia ako v minulosti“, informovalo ministerstvo hospodárstva. Podrobnosti ohľadom výšky dotácie a tiež spustenia programu zatiaľ ministerstvo hospodárstva nekonkretizovalo. Jasné je len to, že pravidlá sa majú zmeniť tak, aby peniaze na elektromobil od štátu získalo čo najviac ľudí. Počítať tak v budúcoročnom kole treba so znížením sumy na jedno vozidlo. Vlani rezort hospodárstva dával na nákup elektricky poháňaného auta najviac 8-tisíc eur. Záujem o dotáciu bol taký veľký, že sa šesť miliónov eur minulo za 211 sekúnd.

Na cestách je už 2 600 elektro­mobilov

Vyplácanie vlani rozdelených dotácií bolo pre pandémiu dočasne pozastavené. Teraz sa však už opäť priebežne vypláca. Doteraz vyplatená suma presiahla 1,5 milióna eur. Podľa aktuálnych údajov ministerstva hospodárstva je spracovaných 755 žiadostí, pričom len štyri neboli schválené a 116 záujemcov svoju žiadosť stiahlo. Peniaze, čo sa uvoľnili pre stiahnuté žiadosti, pôjdu záujemcom podľa poradia – teda od miesta 756 a vyššie.

Na slovenských cestách jazdí už vyše 2 600 elektro­mobilov a dobíjateľných plug-in hybridov. Ich rozšíreniu pomohla najmä vlaňajšia dotácia. Bez nej o elektrické autá nie je až taký veľký záujem. Majú totiž viacero nevýhod ako vysokú cenu, stále pomerne slabú dostupnosť verejných nabíjacích staníc, ale aj vysoké náklady na prevádzku. Práve v týchto oblastiach má Slovensko v porovnaní s Nemeckom či krajinami Škandinávie čo doháňať.

Podpora aj od výrobcov

Zľavy na elektromobily ponúkajú aj samotní výrobcovia či importéri. Ide napríklad o cenové zvýhodnenie. To v závislosti od konkrétneho modelu a značky môže dosiahnuť až niekoľko tisíc eur. Ľudí však lákajú aj na nadštandardné služby. "Momentálne intenzívne pracujeme na službe možnosti pripojenia nabíjacej stanice u zákazníka priamo doma, vrátane jej inštalácie, ak bude mať záujem,“ hovorí PR manažérka Škoda Auto Slovensko Lenka Lendacká. Záujemcovia o elektromobily tvoria totiž podľa nej čoraz dôležitejšiu časť klientely.

Na druhé kolo podpory výstavby nabíjacích... Foto: Ionity
Ionity - rýchlonabíjacia sieť Na druhé kolo podpory výstavby nabíjacích staníc vyčlenilo ministerstvo 650 000 eur.

Komfort pri využívaní elektromobilov rozširujú aj univerzálne nabíjacie karty MSP (Mobility Service Provider), ktoré už k vozidlám pridáva väčšina predajcov. Tie umožňujú bezproblémový prístup k sieťam rôznych prevádzkovateľov nabíjacích staníc – a to nielen na Slovensku, ale v celej Európe. Celkovo tak môže vodič využiť približne dvestotisíc staníc, pričom u nás ich je nateraz vyše 300.

Dotácie na nabíjačky aj pre podnikateľov

Popri tejto dotácii spustil rezort hospodárstva aj ďalšiu výzvu. Od začiatku septembra do konca novembra je možné požiadať o dotáciu na vybudovanie verejne prístupných elektrických nabíjacích staníc. Ide už o druhé kolo tejto podpory, vyčlenených je na ňu 650-tisíc eur. Prvé kolo prebehlo v polovici minulého roku. V tom aktuálnom však už môžu o dotáciu požiadať nielen mestá a obce, ale aj firmy.

Samosprávy môžu získať až 95 percent sumy potrebnej na projekt, podnikatelia len polovicu. Zvyšok musia tvoriť vlastné zdroje. „Minimálna výška dotácie je stanovená na 2 500 eur. V závislosti od projektu môže samospráva získať maximálnu dotáciu 18 000 eur a podnikatelia 36 000 eur,“ spresnil štátny tajomník ministerstva hospodárstva Karol Galek. Všetky potrebné informácie k tejto výzve sú zverejnené aj na stránke Slovenskej inovačnej a energetickej agentúry.

Záujemca musí splniť viacero podmienok – stanica musí byť postavená do pol roka od zverejnenia v Centrálnom registri zmlúv a tiež musí mať vyhradené parkovacie miesto. Každá nabíjacia stanica postavená s podporou štátu musí podporovať roaming a nabíjacie karty rôznych operátorov.

© Autorské práva vyhradené

53 debata chyba
Viac na túto tému: #dotácie #elektromobily #dotácie na elektromobily
Články podľa značiek