V okolí Banskej Bystrice sa budú vo veľkom opravovať cesty. Pozrite, ktoré

Banskobystrický samosprávny kraj pokračuje v historicky najväčšej rekonštrukcii cestnej siete na svojom území. Celkovo sa obnoví približne 150 kilometrov ciest a 27 mostov.

17.06.2021 20:00
debata (3)
Cesta medzi Hronsekom a Vlkanovou bude opravená... Foto: BBSK
BBSK Cesta medzi Hronsekom a Vlkanovou bude opravená unikátnu technológiu recyklácie za studena. Tát zvýši jej životnosť aj vďaka tomu, že sa odfrézuje hrubšia časť vozovky.

Banskobystrickému samosprávnemu kraju (BBSK) sa podarilo po rokoch, kedy boli preň európske peniaze zablokované, získať z eurofondov takmer 36,4 milióna eur na rekonštrukcie ciest a mostov. Nie sú to však zďaleka jediné peniaze, ktoré budú v kraji do ciest v tomto roku investované.

„V rámci IROP I plánujeme začať s rekonštrukciami ešte v tomto roku. Pôjde celkovo o rekonštrukciu 83,108 kilometrov ciest, v rámci ktorej zrekonštruujeme aj 27 mostných objektov. V budúcom roku začneme rekonštruovať ďalších 38 kilometrov ciest a 27 mostov v rámci IROP II,“ informoval Ján Lunter na webe BBSK.

Vďaka peniazom z eurofondov má začať ešte tento rok dlho očakávaná rekonštrukcia cesty II. triedy medzi Breznom a Čiernym Balogom či cesty III. triedy medzi Utekáčom a Kokavou nad Rimavicou. V pláne je tento rok aj začiatok rekonštrukcie v úseku cesty II/585 Pôtor – Dolná Strehová – Lučenec a II/591 cestný násyp pred obcou Horný Tisovník. Okrem toho prejde do konca leta v kraji rekonštrukciou aj ďalších 65,5 kilometrov ciest I. triedy za takmer 20 miliónov eur, ktorú pripravuje a financuje vláda.

Pokračovať budú tiež rekonštrukcie na cestách, pri ktorých župa zhotoviteľa vysúťažila ešte vlani, no poveternostné podmienky už nedovolili práce zahájiť – v tomto prípade ide o ďalších viac ako 50 kilometrov a sumu presahujúcu 5,5 milióna eur.

Rekonštrukcie budú prebiehať vo všetkých okresoch. Jedným z úsekov, ktorý ňou prejde, je aj takmer štyri kilometre dlhá cesta medzi Hronsekom a Vlkanovou. V okrese Banská Bystrica to bude aj takmer šesťkilometrový úsek od Sládkovičovej ulice cez Kremničku až po Badín či úseky ciest v Rakytovciach, Oravciach a Hrochoti.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Banskobystrický kraj #oprava ciest #rekonštrukcia ciest #IROP #Lunter
Články podľa značiek