Problémy vo Višňovom práce na úseku D1 Lietavská Lúčka – Dubná Skala nezastavili

Aj keď sa aktuálne riešia "strácajúce sa peniaze" v tuneli Višňové, práce na diaľničnom úseku, kde sa nachádza, naďalej pokračujú.

07.06.2022 20:00
visnove Foto:
Práce v úseku D1 Lietavská Lúčka – Dubná Skala pokračujú, ukladajú sa nosníky mostov.
debata (2)

Na stavbe úseku D1 Lietavská Lúčka – Dubná Skala sa vyskytli vážne problémy s jej financovaním. Štát síce svoje záväzky uhrádza hlavnému zhotoviteľovi, ktorým je spoločnosť Skanska včas a ten riadne a načas platí svojmu hlavnému subdodávateľovi, no niekde v reťazci ďalších firiem sa „milióny strácajú“ a malé firmy, ktoré sa na stavbe spolupodieľajú už dlhšie za svoju prácu nedostali zaplatené. Viac sme o tejto téme písali v nasledujúcom článku:

Tunel Višňové Čítajte viac Na stavbe tunela Višňové sa ‘strácajú‘ milióny. Hrozí jej pozastavenie a súd

Neznamená to však, že práce v úseku Lietavská Lúčka – Dubná Skala stoja. Pracuje sa v ňom aj naďalej, špecialisti na mostné konštrukcie aktuálne ukladajú nosníky, ich montáž na mostoch prebieha vo výške až 40 metrov. O pokroku prác informovala Národná diaľničná spoločnosť (NDS) na svojom webe visnovebude.sk.

Mostné polia majú dĺžku 40 metrov. Jeden nosník váži 72 ton, pričom celkovo ich je už na stavbe 54 kusov a vo výrobni ďalších 51. Jeden nosník je zložený z troch častí vyrobených ako železobetónové prefabrikáty s dĺžkou zhruba 13 metrov. Po dovezení na stavbu ich mostári uložia čelami k sebe a spoja ich predpínacími lanami do výsledného tvaru. Následne ich dvíhajú dvomi žeriavmi s nosnosťou 400 a 500 ton, pričom rýchlosť zdvihu je približne 10 metrov za minútu.

Cestné a mostné objekty na tejto stavbe tvorí 8 mostov, 10 oporných múrov, 2 protihlukové steny a jedna mimoúrovňová križovatka. Trasu dopĺňa dvojrúrový, 7,5 kilometrov dlhý tunel Višňové. Celkovo stavbu tvorí 118 objektov. Dĺžka celej stavby je viac než 13,5 kilometra.

Úsek diaľnice D1 Lietavská Lúčka – Dubná Skala spolu s úsekom D1 Hričovské Podhradie – Lietavská Lúčka (odovzdaný na začiatku roka 2021) ponúknu mestu Žilina plnohodnotný diaľničný obchvat. Spolu s úsekom diaľnice D3 Žilina, Strážov – Žilina, Brodno sa zabezpečí odklon celej tranzitnej nákladnej dopravy mimo Žiliny v každom smere, čo prispeje k zníženiu environmentálnej záťaže v tomto meste. Motoristom tento obchvat usporí orientačne 15 – 23 minút jazdy.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #NDS #tunel Višňové #andrej doležal #Lietavská Lúčka – Dubná Skala
Články podľa značiek