Obojstranné odpočívadlo Milhosť pri hranici s Maďarskom dokončia ešte tento rok

Veľké odpočívadlo bude stáť (s DPH) takmer 11 miliónov eur, bude obojstranné a spolu na ňom bude miesto pre vyše 60 osobných áut a 60 kamiónov.

15.08.2022 18:00
odpocivadlo Milhost 2 Foto:
Odpočívadlo by malo byť hotové do konca tohto roku. (aktuálny stav)
debata

O stavbe odpočívadla Milhosť sme písali prvýkrát v marci minulého roku. Odpočívadlo sa bude nachádzať na rýchlostnej ceste R4 Košice – Milhosť v blízkosti hraníc s Maďarskom a bude naozaj veľké. V reči čísiel to znamená, že na ňom bude napríklad 77 parkovacích miest pre tranzit z Maďarska a 60 pre opačný smer.

Bude aj dobre vybavené, takže sa na ňom budú dať kúpiť elektronické diaľničné známky, mýtne palubné jednotky a bude tam aj posedenie a sprchy. Celé odpočívadlo bude monitorované kamerami. Jeho výstavba má stáť takmer 11 miliónov eur (s DPH).

R4 Košice – Milhosť , odpočívadlo (vizualizácia) Foto: NDS
R4 Košice – Milhosť , odpočívadlo R4 Košice – Milhosť , odpočívadlo (vizualizácia)

Odvtedy sme o ňom písali niekoľkokrát a teraz prinášame ďalšiu zaujímavú informáciu. Národná diaľničná spoločnosť (NDS) potvrdila, že hotové bude do konca tohto roku. „Dobudované bude na konci roka 2022. Výstavbou nového odpočívadla reagujeme na rastúcu mobilitu ľudí a stúpajúcu nákladnú automobilovú dopravu. Našim cieľom je spríjemniť cestovanie, rozšíriť a skvalitniť služby pre vodičov kamiónov ako aj osobných automobilov,“ informovali diaľničiari na sociálnej sieti.

Takto aktuálne vyzerá situácia na stavbe... Foto: NDS
odpocivadlo Milhost Takto aktuálne vyzerá situácia na stavbe odpočívadla Milhosť.

Odpočívadlo bude mať nepretržitú prevádzku. Na rýchlostnú cestu R4 sa napojí priamo odbočovacími a pripájacími pruhmi. Pravostranné odpočívadlo, situované v smere do Maďarska bude mať 34 parkovacích miest pre osobné automobily, 20 pre kamióny a 6 pre autobusy a karavany. Na ľavostrannom odpočívadle bude 41 miest určených pre kamióny, 30 parkovacích miest pre osobné automobily a 6 pre karavany a autobusy.

Nové odpočívadlo Milhosť bude slúžiť aj na kontrolu hmotnosti vozidiel s možnosťou ich vrátenia na územie krajiny z ktorej prišli. Toto otočenie umožnia navrhnuté komunikácie napájajúce sa na existujúcu prístupovú cestu ponad cestu R4, ktoré vzájomne prepoja obe strany.

debata chyba
Viac na túto tému: #NDS #rýchlostná cesta R4 #odpočívadlo Milhosť #výstavba odpočívadla
Články podľa značiek