V Bratislave testujú ‘školské ulice bez áut‘. Ak sa režim osvedčí, budú pribúdať

Bezprostredné okolie jednej ružinovskej školy sa ráno mení na pešiu a cyklistickú zónu, autá sa tam nedostanú. Rodičia budú môcť deti vysadiť v "drop-off" zóne.

06.06.2023 20:00
TBILISKA-46 Foto:
Nový dopravný režim umožňuje deťom oveľa bezpečnejší príchod do školy.
debata (18)

Bezprostredné okolie základnej školy na Nevädzovej ulici v bratislavskom Ružinove sa ráno na krátky čas, kedy deti prichádzajú do školy, zmení na pešiu a cyklistickú zónu. Začína sa tam testovať nový dopravný režim, ktorý pomôže k zdravšiemu a pohodovejšiemu príchodu detí do školy. Podrobnosti o ňom su zverejnené na webe Deti v meste.

V „testovacom režime“ bude časť Nevädzovej ulice pri základnej škole v pracovných dňoch od 7:30 do 8:00 uzatvorená. V tomto čase bude možné priviesť deti do školy po križovatku so Sedmokráskovou. Pred ňou vznikne vyznačená drop-off zóna na rýchle vyloženie detí pre tých, ktorí potrebujú aj naďalej voziť svoje deti autom zo vzdialenejších častí mesta. Zakončená je kruhovým objazdom, cez ktorý sa budú môcť autá po vyložení detí vrátiť. Od drop-off zóny povedie bezpečný priechod pre chodcov smerujúci k pešiemu chodníku, ktorý vedie až ku vstupu do školy. V bezprostrednej blízkosti pred školou vznikne zóna iba pre peší pohyb. Lepšie to vidno na nasledujúcom obrázku:

zväčšiť Takto vyzerá !drop-off! zóna pri ružinovskej... Foto: Mesto pre deti
MIB Skolska-ulica Schemka v03-02-1024x576 Takto vyzerá !drop-off! zóna pri ružinovskej škole v Bratislave.

„Do konca školského roka sme v testovacej prevádzke. Potom to vyhodnotíme, či sa teoretický návrh ukázal v praxi ako správny. Ak áno, bude od septembra táto zmena fixná,“ skonštatoval primátor Bratislavy Matúš Vallo.

Ako presne drop-off zóna funguje, ukazuje aj nasledujúce video:

Základná škola na Nevädzovej ulici je prvou zo škôl, v okolí ktorých sa plánuje zmena. Metropolitný inštitút Bratislavy (MIB) plánuje takéto opatrenia v okolí desiatich škôl na území hlavného mesta. Tento rok by sa mali fyzicky zrealizovať na niektorých z nich, do troch rokov je snaha zaviesť ich pri všetkých školách, kde je dopravná situácia problematická.

© Autorské práva vyhradené

18 debata chyba
Viac na túto tému: #Ružinov #Mesto pre deti #zóna bez áut
Články podľa značiek