Pražské Václavské námestie čaká radikálna premena. Začína výstavba novej električkovej trate

V hornej časti Václavského námestia pribudne zeleň, nová promenáda a vrátia sa tam aj električky. Práce budú trvať tri roky.

19.01.2024 20:00
Praha2 Foto:
Václavské námestie dostane novú tvár.
debata (7)

Pražské námestie dostane onedlho úplne novú tvár. Práce na obnove jeho hornej časti začnú približne v polovici budúceho mesiaca a budú trvať tri roky. Jednou z najzásadnejších zmien je, že do hornej časti námestia sa vrátia električky, ktoré tadiaľ naposledy premávali v roku 1980.

Oproti pôvodnému stavu budú nové koľaje po stranách námestia a nie v strede, uprostred tak vznikne veľká promenáda. V rámci rekultivácie námestia sa opravia chodníky a vozovka, vysádza sa nová zeleň, opraví sa stanica metra Múzeum a vznikne aj podzemná nádrž na zachytávanie dažďovej vody, píše server Idnes.cz. Osobná doprava sa na námestí čiastočne utlmí, auta budú po novom jazdiť aj po električkových koľajach. O tom, ako sa počas prác, ktoré budú trvať približne tri roky, obmedzí na námestí doprava, zatiaľ ešte nie je úplne rozhodnuté.

Václavské námestie v súčasnosti a o tri roky. Foto: @Adam_Scheinherr/X
Praha Václavské námestie v súčasnosti a o tri roky.

Z harmonogramu však vyplýva, že stavebné operácie spôsobia uzatvorenie jedného východu z metra a na jar bude prerušená aj premávka električiek medzi zastávkami Jindřišská – Vodičkova. Taktiež sa budú prekladať vodovodné a plynovodné potrubia a vybuduje sa aj nová kanalizácia.

Práce by mali začať v polovici februára, trvať budú tri roky a výstavba samotnej trate bude stáť 1,24 miliardy českých korún, čo je v prepočte vyše 50 miliónov eur.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Václavské námestie
Články podľa značiek