Abonentská karta za 500 eur? V Skalici chcú zaviesť plošný parkovací systém

Hodinové parkovanie by malo stáť v Skalici v centre 70 centov, denný lístok by vyšiel na 5 eur. Pre domácich sú pripravené rezidentské karty za výhodnú cenu.

06.02.2024 20:00
debata (1)

Do pondelka 12. februára môžu Skaličania pripomienkovať návrh všeobecne záväzného nariadenia (VZN), ktoré zásadným spôsobom zmení náhľad na parkovanie motorových vozidiel v meste. Historicky prvá celoplošná regulácia statickej dopravy má zabezpečiť bezpečnosť a prejazdnosť na cestách a vytvoriť podmienky pre parkovanie áut. V rámci návrhu je mesto z hľadiska parkovania rozčlenené na dve zóny – A (centrálna mestá zóna – CMZ) a B – okrajová mestská zóna.

Takto má vyzerať nový cenník hodinového parkovného:

Pozitívne je, že cena zostáva rovnaká bez... Foto: Návrh VZN, Skalica
skalica1 Pozitívne je, že cena zostáva rovnaká bez ohľadu na formu úhrady, teda aj cez SMS.

Skalická radnica má záujem zvýhodniť domácich rezidentov parkovacou kartou v hodnote 40 eur (90 eur pre obe zóny) pred majiteľmi áut, ktorí nemajú v meste trvalý pobyt. Navrhuje, aby parkovacia karta pre abonenta – fyzickú osobu stála 500 eur, platila by pre obe zóny. Ceny rezidentských aj abonentských kariet sa budú zvyšovať s ich počtom, pre konkrétneho rezidenta.

Navrhované ceny ročných rezidentských a abonentských parkovacích kariet:

Cenník rezidentských a abonentských ročných... Foto: Návrh VZN, Skalica
skalica2 Cenník rezidentských a abonentských ročných parkovacích kariet.

Návrh VZN o dočasnom parkovaní vozidiel je zverejnený na webe mesta. Radnica si od regulácie sľubuje tiež vyššiu obrátkovosť parkovania v centrálnej mestskej zóne, odstránenie dlhodobo parkujúcich vozidiel z parkovacích miest a zamedzenie prisvojovania si verejných priestorov motoristami. Tiež chce týmto opatrením prilákať obyvateľov k využívaniu mestskej autobusovej dopravy a alternatívnych spôsobov dopravy. VZN by sa malo zaoberať februárové zasadnutie mestského zastupiteľstva.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #parkovacia politika #parkovanie v Skalici #ceny parkovného
Články podľa značiek