Poprad chce, aby úsek diaľnice D1 dočasne nebol spoplatnený. Kvôli dôležitej oprave

Rekonštrukcia a rozšírenie frekventovanej cesty I/66 bude trvať minimálne 1,5 roka. Mesto hľadá spôsob, ako minimalizovať "dopravný armagedon".

04.04.2024 20:00
poprad Foto:
V súvislosti s približne 1,5-ročnou rekonštrukciou jednej z najvyťaženejších ciest v Poprade čakajú jeho obyvateľov ťažké časy.
debata (1)

Už onedlho začnú Železnice SR modernizovať železničnú trať aj na úseku Poprad-Tatry – Krompachy. S tým súvisí aj rekonštrukcia a rozšírenie cesty I/66 nachádzajúcej sa pod železničným mostom. Uzávierka cestnej premávky na tomto úseku bude trvať cca 1,5 roka. Informuje o tom mesto Poprad prostredníctvom sociálnej siete.

Keďže modernizácia trate a rekonštrukcia frekventovanej cesty spôsobia obyvateľom aj návštevníkom mesta veľké problémy, Poprad sa túto situáciu snažil riešiť už v uplynulom roku – a to práve žiadosťou o dočasné vyňatie úseku diaľnice D1 zo spoplatnených úsekov diaľnic. Za tým účelom mesto odoslalo na Ministerstvo dopravy a výstavby SR žiadosť a následne podľa slov jeho predstaviteľov obdržalo zamietavú odpoveď. Ministerstvo dopravy vtedy nebolo ochotné záležitosť vyriešiť ústretovo k obyvateľom Popradu.

Postoj ministerstva sa však začína meniť, súčasný minister dopravy Jozef Ráž je ochotný o tejto možnosti rokovať a v najbližšom čase príde kvôli tomu do Popradu.

Navrhovaná obchádzka

Obchádzková trasa od diaľničného privádzača napojeného na cestu I. triedy č. 66 po diaľničný privádzač napojený na cestu II. triedy č. 534 a opačný smer významne zlepší dopravnú situáciu v meste počas rekonštrukcie železničného mosta, pretože tým sa zníži počet vozidiel prechádzajúcich priamo cez mesto, resp. jeho mestské časti.

Podľa reakcií obyvateľov mesta pod príspevkom dočasné vyňatie vyššie spomínaného úseku diaľnice zo spoplatnených ciest pomôže len čiastočne. Mesto vraj malo dokončiť iné cesty, ktoré by boli efektívnejšie, napríklad cestu popri potoku v Strážach, cestu od NTC s mostom cez Veličanku a napojiť ju na už dávno dokončenú cestu do Veľkej a postaviť cyklochodník z Matejoviec popri rieke, o ktorom sa hovorí už dlhšie.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Poprad #diaľnica D1 #cesta I/66
Články podľa značiek