Konečne! V bratislavskom parkovacom systéme sa bude dať platiť aj cez SMS

Cez SMS by sa v rámci bratislavského parkovacieho systému PAAS malo dať uhrádzať parkovné najneskôr od 2. kvartálu tohto roku.

29.01.2024 20:00
paas Foto:
Uhrádzanie parkovného v rámci systému PAAS sa v Bratislave zjednoduší.
debata (9)

Platba parkovného v rámci systému Bratislavského parkovacieho asistenta (PAAS) formou SMS by mohla byť realitou najneskôr v druhom kvartáli 2024. „Bola vyhlásená a aktuálne sa už hodnotí súťaž, verejné obstarávanie, na poskytovateľa týchto SMS služieb,“ skonštatoval hovorca Bratislavy Peter Bubla.

Možnosť uhrádzať platby parkovného formou SMS vychádza zo všeobecne záväzného nariadenia (VZN), ktoré bratislavské mestské zastupiteľstvo schválilo ešte vlani koncom mája. Hlavným dôvodom, prečo hlavné mesto túto službu doteraz nespustilo, je podľa jeho hovorcu to, že magistrát pôvodne počítal s možnosťou zabezpečenia týchto služieb cez tzv. „verejný návrh“.

flora Čítajte viac Na Zlatých pieskoch v Bratislave vznikne nové záchytné parkovisko. Nahradí hotel

„Znamená to, zjednodušene povedané, že každý oprávnený subjekt, ktorý by sa prihlásil, mohol dané služby prevádzkovať,“ poznamenal Bubla. Zámer sa ešte pred jeho spustením rozhodol magistrát odkonzultovať so subjektmi na trhu. Následne však zistil, že subjekty uprednostňujú verejné obstarávanie, v ktorom uspeje len jeden z nich a stane sa výhradným poskytovateľom služieb. „Verejné obstarávanie v tejto hodnote však trvá istý nevyhnutný čas,“ podotkol Bubla.

Z doteraz dostupných foriem úhrad parkovného sú najviac využívané mobilné parkovacie aplikácie (86 percent parkovacích lístkov. Nasledujú parkomaty (13 percent) a zvyšok tvoria úhrady u parkovacích asistentov a v obchodných prevádzkach v zónach.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #parkovanie v Bratislave #Bratislavský parkovací asistent #PAAS #bratislavský parkovací systém
Články podľa značiek