Policajti nesúhlasia so zmenami dopravy v Bratislave. Vedenie mesta na to kašle

Stanovisko dopravného inšpektorátu pre nás nie je záväzné, tvrdí Metropolitný inštitút Bratislavy.

02.02.2024 20:00
natrito Foto:
Takto zmenilo mesto križovatku na Mudroňovej ulici v Bratislave. Hovoria tomu "taktický urbanizmus". (Budova v pozadí však nie je škola, ale hotel.)
debata (22)

Metropolitný inštitút Bratislavy (MIB), čo je príspevková organizácia hlavného mesta Bratislava, si stojí za dopravnými zmenami, ktoré realizoval na Vazovovej a Mudroňovej ulici v rámci projektu Mesto pre deti. Dočasné zmeny pri školách pre zlepšenie bezpečnosti spĺňajú podľa neho legislatívne normy. Dopravné návrhy síce konzultuje s krajským dopravným inšpektorátom (KDI), avšak jeho stanovisko nemá podľa inštitútu záväzný charakter. Uvádza to v stanovisku pre TASR.

„Všetky zmeny organizácie dopravy vrátane tých, ktoré sme navrhli a sú realizované v rámci projektu Mesto pre deti, sú konzultované aj s KDI. Dialóg s KDI je pre nás dôležitý, no jeho stanovisko nemá záväzný charakter,“ konštatuje MIB.

Prvá námestníčka primátora Bratislavy Tatiana Kratochvílová o nových cyklopruhoch
Video

Policajti totiž s ohradením časti križovatiek, respektíve ciest na frekventovanej Vazovoej a Mudrňovej ulici nesúhlasia. KDI tejto týždeň vyhlásil, že dopravné zmeny na Vazovovej a Mudroňovej ulici, kde boli v rámci projektu vyznačené a ohraničené farebné plochy, sú rozpore s legislatívou. V zmysle cestného zákona vydal nesúhlasné stanoviská. Vytkol rozpor s platnou legislatívou a negatívny dosah najmä na bezpečnosť, v prípade Vazovovej ulice aj na plynulosť cestnej premávky.

Uvedené dopravné úpravy Metropolitný inštitút odôvodňuje potrebou zvýšenia bezpečnosti v daných lokalitách. Deklaruje, že ich realizácii predchádzala široká participácia, zisťovanie potrieb obyvateľov i zber množstva dát. „Na základe potreby zvýšiť bezpečnosť sme ich aj vykonali,“ podotýka MIB.

Cyklopruhy na nábreží v Bratislave Čítajte viac Bratislavský magistrát: Cyklotrasu v centre nezrušíme. Bolo to dobré rozhodnutie

V prípade zmien pri škole na Vazovovej ulici bolo podľa inštitútu cieľom zmeniť geometriu križovatky, keďže autá jazdili príliš rýchlo práve na mieste, kde sa pohybujú deti. „Konečná podoba vyhradenej plochy, ktorá tu v dočasnom riešení vznikla ako vedľajší efekt, bude v spolupráci so školou a obyvateľmi spresnená pred realizáciou trvalého riešenia,“ ubezpečuje MIB. Odmieta zároveň tvrdenia, že vyznačený priestor má slúžiť pre deti na hranie, aj keď detské obrázky na ňom k tomu evidentne lákajú.

Inštitút tiež uisťuje, že aj ďalšie dočasné zmeny vyhodnocuje rovnako v spolupráci so školami, rodičmi i obyvateľmi. A to na základe reálnych skúseností. „Niektoré z nich budeme upravovať, aby lepšie plnili svoj účel skôr, ako sa bude realizovať trvalé riešenie,“ pripúšťa MIB s tým, že s ľuďmi z dotknutého okolia naďalej komunikuje.

22 debata chyba
Viac na túto tému: #zmeny dopravy v Bratislave #Krajský dopravný inšpektorát #Metropolitný inštitút
Články podľa značiek