Abonentská karta za 500 eur? V Skalici chcú zaviesť plošný parkovací systém

Hodinové parkovanie by malo stáť v Skalici v centre 70 centov, denný lístok by vyšiel na 5 eur. Pre domácich sú pripravené rezidentské karty za výhodnú cenu.

06.02.2024 20:00
parkovanie Foto:
V Skalici plánujú zaviesť plošné spoplatnenie parkovania. (Ilustračné foto)
debata (1)

Do pondelka 12. februára môžu Skaličania pripomienkovať návrh všeobecne záväzného nariadenia (VZN), ktoré zásadným spôsobom zmení náhľad na parkovanie motorových vozidiel v meste. Historicky prvá celoplošná regulácia statickej dopravy má zabezpečiť bezpečnosť a prejazdnosť na cestách a vytvoriť podmienky pre parkovanie áut. V rámci návrhu je mesto z hľadiska parkovania rozčlenené na dve zóny – A (centrálna mestá zóna – CMZ) a B – okrajová mestská zóna.

Takto má vyzerať nový cenník hodinového parkovného:

zväčšiť Pozitívne je, že cena zostáva rovnaká bez... Foto: Návrh VZN, Skalica
skalica1 Pozitívne je, že cena zostáva rovnaká bez ohľadu na formu úhrady, teda aj cez SMS.

Skalická radnica má záujem zvýhodniť domácich rezidentov parkovacou kartou v hodnote 40 eur (90 eur pre obe zóny) pred majiteľmi áut, ktorí nemajú v meste trvalý pobyt. Navrhuje, aby parkovacia karta pre abonenta – fyzickú osobu stála 500 eur, platila by pre obe zóny. Ceny rezidentských aj abonentských kariet sa budú zvyšovať s ich počtom, pre konkrétneho rezidenta.

Navrhované ceny ročných rezidentských a abonentských parkovacích kariet:

zväčšiť Cenník rezidentských a abonentských ročných... Foto: Návrh VZN, Skalica
skalica2 Cenník rezidentských a abonentských ročných parkovacích kariet.

Návrh VZN o dočasnom parkovaní vozidiel je zverejnený na webe mesta. Radnica si od regulácie sľubuje tiež vyššiu obrátkovosť parkovania v centrálnej mestskej zóne, odstránenie dlhodobo parkujúcich vozidiel z parkovacích miest a zamedzenie prisvojovania si verejných priestorov motoristami. Tiež chce týmto opatrením prilákať obyvateľov k využívaniu mestskej autobusovej dopravy a alternatívnych spôsobov dopravy. VZN by sa malo zaoberať februárové zasadnutie mestského zastupiteľstva.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #parkovacia politika #parkovanie v Skalici #ceny parkovného
Články podľa značiek