Pozrite sa, ktoré diaľničné mosty opravia v tomto roku

Národná diaľničná spoločnosť tento rok plánuje opraviť sedem mostov. Do ich opráv investuje vyše 20 miliónov eur.

08.02.2024 20:00
TS foto Foto:
Opravy diaľničných mostov budú v tomto roku prebiehať rýchlejšie, než v roku 2023. (Ilustračné foto)
debata

Národná diaľničná spoločnosť (NDS) v roku 2024 obnoví na diaľniciach a rýchlostných cestách sedem mostov, o dva viac, než v roku 2023. Minulý rok spoločnosť komplexne opravila tri mostné objekty na D1 (Východná, Liptovský Ján a Vlachy). Opravou prešiel most pri českých hraniciach (Sekule) a nad rýchlostnou cestou R1 pri Nitre. Výrazná oprava sa udiala aj na moste Lanfranconi v Bratislave. Tam NDS sanovala stredové rímsy, zaistila osvetlenie parkovacích plôch pod mostom a osvetlenie cyklistických chodníkov na moste, aktuálne pri nich prebieha aj výmena zábradlí.

„Investície do opráv a údržby mostov minulý rok predstavovali celkovo 14 miliónov eur. Tento rok zvyšujeme predpokladané investície o viac ako šesť miliónov,“ povedal Rastislav Droppa, podpredseda predstavenstva a riaditeľ prevádzkového úseku NDS.

V roku 2024 plánuje NDS obnoviť dva mosty v úseku diaľnice D1 Trnava – Horná Streda, jeden v okolí Trnavy na R1, jeden na D1 na Liptove, dva v okolí Zvolena a jeden pri Galante. Z toho logisticky najnáročnejšou opravou bude obnova mostu v križovatke R1 a D1 pri Trnave, ktorá je plánovaná v najbližších mesiacoch a vyžiada si aj dopravné obmedzenia.

Komplexná oprava mostov bude spočívať vo výmene mostného zvršku. Obnoví sa vozovka, dôjde k výmene mostných záverov, opravia sa rímsy, zvodidlá, zábradlia či odvodňovacie systémy. Súčasťou opráv bude tiež sanácia podhľadu nosnej konštrukcie a spodnej stavby.

debata chyba
Viac na túto tému: #NDS #Národná diaľničná spoločnosť #oprava mostov
Články podľa značiek