V Bratislave začína 2. fáza obnovy Vajnorskej radiály. Zavedú aj preferenciu MHD

Súčasťou obnovy bude aj modernizácia technológie križovatky Vajnorská - Bojnická, na ktorej pribudne preferencia pre vozidlá MHD.

16.02.2024 20:00
vajnorska-radiala-002-e1702648088269 Foto:
Začína 2. fáza obnovy Vajnorskej radiály.
debata (3)

Dopravný podnik Bratislava (DPB) už najbližší víkend naplno rozbehne druhú fázu Projektu opravy električkovej trate a modernizácie zastávok v úseku Kuchajda – Zlaté Piesky, v rámci prác budú električky v úseku Depo Jurajov dvor – Zlaté Piesky nahradené autobusmi. Informuje o tom Bratislavský samosprávny kraj na svojom webe.

Druhá fáza Projektu opravy električkovej trate a modernizácie zastávok v úseku Kuchajda – Zlaté Piesky prinesie nový koľajový zvršok na tie časti v úseku Depo Jurajov dvor – Zlaté Piesky, kde sa nezrealizoval počas prvej fázy. Zároveň sa popri celej radiále budú dokončovať práce na zastávkach, kde sa dobuduje mobiliár, prístrešky a nové farebné informačné tabule zobrazujúce odchody spojov v reálnom čase a aktuálne udalosti v premávke.

Praha2 Čítajte viac Pražské Václavské námestie čaká radikálna premena. Začína výstavba novej električkovej trate

Po víkendovej výluke budú v takmer sedemsto metrovom úseku medzi zastávkami Jurajov dvor a Vajnorská električky aj s cestujúcimi premávať obojsmerne po tej istej koľaji. Riadenie dopravy bude v jednokoľajnom úseku dynamické s preferenciou pre električky smerujúce do centra. Po troch týždňoch premávku presmeruje DPB už na novú koľaj, táto zmena si opäť vyžiada víkendovú výluku električiek v úseku Depo Jurajov dvor – Vajnorská. Následne budú električky po jednej koľaji premávať do konca marca.

Do realizácie sa dopravný podnik v spolupráci s Magistrátom hlavného mesta SR Bratislavy zapracovali aj výmenu technológie v križovatke Vajnorská × Bojnická, ktorá po dokončení zaistí preferenciu pre vozidlá MHD. Tieto stavebné úpravy si v apríli a v máji vyžiadajú kompletnú výluku električiek v celom dotknutom úseku (Depo Jurajov dvor – Zlaté Piesky). Pre stavebné úpravy bude znemožnený prejazd cez koľaje na križovatke Vajnorská – Bojnická a časť ulice Stará Vajnorská bude zjednosmernená. Premávku v úseku Depo Jurajov dvor – Zlaté Piesky zabezpečí náhradná autobusová linka X4.

Práce na obnove Vajnorskej radiálny by mali trvať približne do konca júna tohto roku.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #obnova električkovej trate #Vajnorská radiála #preferencia MHD
Články podľa značiek