V Bratislave na Staromestskej ulici zúžia jazdné pruhy. Šoféri vraj budú jazdiť pomalšie

Široké jazdné pruhy podľa bratislavského primátora zbytočne navádzajú vodičov k rýchlej a nebezpečnej jazde, preto ich vraj treba zúžiť.

23.02.2024 18:00
SR Živé miesta Program obnovy verejné priestory... Foto:
Na Staromestskej ulici v Bratislave sa jazdí rýchlo, zúžia preto jazdné pruhy.
debata (56)

Koncom októbra sme prvýkrát písali o zámere bratislavskej radnice zúžiť jazdné pruhy na Staromestskej ulici. Malo ísť o reakciu na mimoriadne tragickú nehodu, ktorá sa tam stala v roku 2022 a prišlo pri nej o život 5 mladých ľudí.

„Princíp je jednoduchý, ale v zahraničí overený a účinný. Užšie jazdné pruhy psychologicky navádzajú vodičky a vodičov, aby jazdili pomalšie práve na úsekoch, akým je Staromestská, kde priestorové pomery navádzajú na rýchlu jazdu. Táto úprava nebude mať vplyv na kapacitu a priepustnosť samotnej komunikácie – môžeme zlepšiť dodržiavanie maximálnej povolenej rýchlosti 50 km/h bez toho, aby sme tu akokoľvek zhoršili dopravu,“ povedal vtedy primátor Bratislavy Matúš Vallo.

SR Bánovce nad Bebravou semafory TNX Čítajte viac Problém s dopravou na bratislavskom nábreží podľa primátora vyriešil jeden semafor

Aktuálne je už projekt zužovania jazdných pruhov hotový. K realizácii plánuje mesto pristúpiť čo najskôr za vhodných poveternostných podmienok. Cieľom je zlepšiť dodržiavanie rýchlosti.

Jedinečná šou na križovatke. Trúfli by ste si riadiť dopravu v Bratislave?
Video

Hlavné mesto takisto avizovalo ucelenú stratégiu dopravných úprav pre danú lokalitu, s ktorou súvisí aj revitalizácia priľahlých verejných priestorov vrátane lokality Zochova. Zámerom je vytvoriť najmä bezpečný mestský priestor bez bariér. Tento projekt je vo fáze architektonickej štúdie a zameria sa na zvýšenie kvality priestoru zastávok mestskej hromadnej dopravy (MHD), ako aj nadväzujúcich peších ťahov. Okrem komplexnej obnovy povrchov chodníkov, zastávok MHD či priľahlých verejných priestorov má dôjsť aj k sprehľadneniu a zlepšeniu bezbariérovosti chodníkov pre peších a cyklistov. Súčasťou projektu má byť aj revitalizácia existujúcich zelených plôch a výsadba nových stromov.

56 debata chyba
Viac na túto tému: #primátor Matúš Vallo #zúženie jazdných pruhov #vojna proti autám #Staromestská ulica
Články podľa značiek