Most medzi Vojanmi a Veľkými Raškovcami museli okamžite uzavrieť. Hrozí jeho zrútenie

Vodiči môžu predmetný úsek obísť cez obce Stretava, Stretávka a Drahňov. Obchádzky pre osobnú aj nákladnú dopravu sa vyznačujú.

22.11.2023 20:00
most Vojany Foto:
Most pri Vojanoch je v havarijnom stave už niekoľko mesiacov. Teraz hrozí jeho zrútenie.
debata (2)

Mosty na Slovensku sú v katastrofálnom stave. V posledných mesiacoch ide už o tretí prípad, keď most musel byť z bezpečnostných dôvodov uzavretý doslova zo dňa na deň a bez predchádzajúceho varovania.

Konkrétne ide o most M1683 cez indukčný kanál pred obcou Vojany v okrese Michalovce. Skontrolovali hov utorok cez deň a v ten istý deň o polnoci ho aj úplne uzavreli. Rozhodol o tom Okresný úrad v Michalovciach na základe štátneho odborného dohľadu, ktorý bol v utorok vykonaný na moste za účasti zástupcov Košického samosprávneho kraja, Správy ciest KSK, polície a statikov. Vodiči môžu úsek obísť cez obce Stretava, Stretávka a Drahňov. Krajskí cestári podali na príslušnom okresnom úrade žiadosť o určenie dočasného dopravného značenia a obchádzkovej trasy, informuje o tom Košický samosprávny kraj (KSK) na svojom webe.

vojany Čítajte viac Mostu pri Vojanoch hrozí uzavretie. Vodiči nerešpektujú obmedzenia

„Obchádzkové trasy pre dopravu nad šesť ton budú smerované po ceste II/554, I/19 a II/555, teda cez Veľké Raškovce, Trhovište, Michalovce, Zemplínsku Širokú, Pavlovce nad Uhom a späť. Doprava do šesť ton môže využiť obchádzku cez obec Stretavka,“ doplnila košická krajská policajná hovorkyňa Lenka Ivanová.

Správa ciest KSK hľadá vyhovujúce technické riešenie, aby bol prejazd cez most pred obcou Vojany možný aj napriek aktuálnym obmedzeniam. Most bol riešený už v auguste, premávka na ňom však bola obmedzená len pre autá do 8 ton a rýchlosť znížená na 30, resp. 10 km/h, čo však vodiči vôbec nerešpektovali a bežne po ňom naďalej jazdili aj 40-tonové kamióny.

Rekonštrukcia mosta, ktorý sa nachádzal v 7. (vôbec najhoršom – havarijnom) stupni stavebno-technického stavu už bola plánovaná a má aj rozpočet – 2,1 milióna eur. Keďže sa však medzičasom jeho stav výrazne zhoršil, je nevyhnutné dopracovať projektovú dokumentáciu. To si vyžiada zvýšenie nákladov na rekonštrukciu a župa bude musieť finančné zdroje hľadať dodatočne.

Most M1683 – reálny stav

Most M1683 s dĺžkou 57 metrov v extraviláne obce Drahňov bol postavený ešte v roku 1963. Rokmi sa na ňom podpísala intenzita dopravy ako aj chemická údržba počas zimnej sezóny. Následkom týchto vplyvov došlo k poškodeniu jednotlivých konštrukčných častí mosta, čo má zásadný vplyv hlavne na jeho zaťažiteľnosť a životnosť. Počas mimoriadnej prehliadky mosta v auguste 2023 boli zistené poškodenia nosníkov zatekajúcou vodou, ktorá spôsobila koróziu betonárskej a predpínacej výstuže. Na úložných priečnikoch a pilieroch podpier došlo k degradácii vrstvy betónu a jej odlúpnutiu. Výstuž je z časti skorodovaná a nie je zabezpečená jej súdržnosť s betónom.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #havarijný stav #oprava mostu #oprava cesty #most M1683
Články podľa značiek