Aj v Lučenci bojujú o obchvat. Centrum mesta kolabuje

Centrom Lučenca prejde denne vyše 10 000 vozidiel, križovatkou pri Kubínyiho námestí viac ako 14 000.

30.11.2023 20:00
lucenec1 Foto:
Lučenec už roky rokuje so Slovenskou správou ciest o vybudovaní obchvatu.
debata (9)

Centrom Lučenca prejde denne vyše 10.000 vozidiel, križovatkou pri Kubínyiho námestí viac ako 14.000. Vyplýva to z výsledkov celoštátneho sčítania dopravy, ktoré v rokoch 2022 a 2023 realizovala Slovenská správa ciest (SSC). Samospráva by v rámci riešenia dopravnej situácie uvítala vybudovanie obchvatu mesta.

„Doprava v meste Lučenec je intenzívna z dôvodu, že historickým centrom mesta vedie cesta I. triedy. Mestské komunikácie pritom tvoria mestský okruh, ktorý využíva nákladná doprava a osobné autá, ktoré Lučencom len prechádzajú,“ skonštatovala pre TASR hovorkyňa mesta Michaela Baboľová.

Z dát, ktoré zverejnila SSC, vyplýva, že po ceste I/75 vedúcej naprieč celým mestom i historickým centrom Lučenca prejde denne viac ako 10.000 vozidiel. Najvyťaženejším úsekom je svetelná križovatka s cestou II/585 pri Kubínyiho námestí, ktorou denne prejde približne 14.000 vozidiel. Viac ako 11.500 vozidiel prejde v priemere za deň aj Zvolenskou cestou.

zväčšiť Vyťaženosť ciest v Lučenci. Foto: Ministerstvo dopravy SR
lucenec Vyťaženosť ciest v Lučenci.

Riešenie dopravnej situácie v Lučenci vidí samospráva vo vybudovaní obchvatu mesta. Ten by mal byť realizovaný preložkou cesty I. triedy, ktorá prechádza od Veľkého Krtíša smerom na Maďarsko a Košice. „Vybudovanie obchvatu mesta by nielenže znížilo hustotu dopravy, ale tiež by zvýšilo bezpečnosť na cestách, zlepšilo kvalitu ovzdušia a malo pozitívny vplyv aj na údržbu ciest v správe mesta Lučenec,“ vysvetlila Baboľová.

O možnom vybudovaní obchvatu mesto už niekoľko rokov rokuje so SSC. V septembri sa v súvislosti s možným obchvatom v Lučenci realizoval aj kordónový dopravný prieskum, ktorého výsledky majú byť samospráve prezentované ešte v tomto roku. „Prieskum je nevyhnutný na ďalšie posúdenie realizácie obchvatu a jeho prípadnú priorizáciu v ďalšom období,“ dodala Baboľová.

K situácii sa aktuálne vyjadrila aj SSC: „Ďalšie stupne prípravy obchvatu Lučenca budú závisieť od výsledkov kordónového prieskumu sčítania dopravy, ktorý bol v meste realizovaný začiatkom jesene tohto roka. Výsledky dopravného prieskumu a dopravného modelu, ktorý vyplynie zo sčítania, budú SSC dodané do konca roka. Poloha plánovaného obchvatu vyplýva z územného plánu mesta Lučenec a SSC disponuje právoplatným územným rozhodnutím na tento obchvat,“ vysvetlil hovorca Slovenskej správy ciest Martin Guzi.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #lučenec #Slovenská správa ciest #obchvat Lučenca
Články podľa značiek