Bratislava chce novú ‘apku‘ na kontrolu vjazdu do centra

Aj keď máme rok 2023, údaje o vozidlách s povolením pre vjazd do historického centra Bratislavy dnes polícia kontroluje podľa excelovej tabuľky.

05.09.2023 12:00
prejazd Foto:
V Bratislave stále kontrolujú vjazd do historického centra podľa excelovej tabuľky.
debata (2)

Začiatkom septembra sa v Bratislave bude konať v poradí už štvrtý hackathon. Na ten sa cez webstránku Hacknime.to môžu prihlásiť tímy zložené z profesionálnych IT vývojárov, ale aj študentov zvládajúcich programovanie, tvorbu aplikácií a dizajn.

Zadávateľom výzvy aktuálneho hackathonu je mestská časť Bratislava–Staré Mesto, ktorá chce od hackerov získať nápady na návrh moderného systému pre riadenie a povoľovanie vjazdu vozidiel do historického centra Bratislavy. Dnes používaný systém totiž nespĺňa požiadavky na moderné a plne digitalizované riešenie. Neumožňuje ani analyzovať dáta o tom, koľko času vozidlo v centre strávi.

Poradňa: Auto a poistné udalosti
Video

„Aj keď píšeme rok 2023, údaje o vozidlách s povolením sú dnes zapísané v bežnej excelovskej tabuľke. Mestská polícia tak autá vpúšťa po manuálnom overení EČV prostredníctvom kamerového systému. Z hackathonu určite vzíde množstvo nápadov, ako tento systém zautomatizovať a zmodernizovať, čo zvýši bezpečnosť a komfort chodcov v úplnom srdci Starého Mesta.“ povedal Peter Skalník, zástupca starostu pre rozvoj a modernizáciu mestskej časti Bratislava-Staré Mesto.

V minulosti na hackathonoch vznikli napríklad návrhy moderných aplikácií uľahčujúcich vypĺňanie žiadostí a formulárov na úradoch s informáciami, ktoré už štát o občanoch má, alebo riešenia pre vzdelávanie seniorov a boj proti dezinformáciám. Ministerstvo je teda presvedčené, že tentoraz súťažiacim tímom sa podarí „hacknúť“ aj vjazd vozidiel do historického centra mesta.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #hackathon #vjazd do historického centra #aplikácia na kontrolu áut
Články podľa značiek