Praha plánuje spoplatnenie vjazdu do centra mesta. Poznáme sumu

Poplatok za vjazd do centra prahy by sa mal začať vyberať už začiatkom budúceho roku. Oslobodení od neho budú rezidenti, ďalšie výnimky sa ešte riešia.

03.09.2023 18:00
Praha  Wilsonova  zacpa  01 Foto:
Spoplatniť by sa mal vjazd do centra Prahy, presné hranice zóny ešte nie sú určené. (ilustračné foto)
debata (1)

Praha od začiatku budúceho roka zavedie spoplatnenie vjazdu do niektorých častí centra. Informáciu uviedol na sociálnych sieťach vedúci odboru dopravy Prahy 14 Petr Vomáčka: „Mýto by sa malo vzťahovať na oblasť Prahy 1 mimo magistrálu a cena bude stanovená len za celodenný prejazd vo výške 200 Kč (v prepočte 8,3 eura, pozn. redakcie). Poplatok sa bude kontrolovať špeciálnymi vozidlami obdobnými tým na zóny plateného státia. O spôsobe platby aj výnimkách zatiaľ nie je rozhodnuté,“ spresňuje vo facebookovom príspevku.

Kto presne bude poplatok platiť a kto nie, nie je ešte úplne jasné. Podľa prvotných návrhov by vodiči mali platiť za vjazd predovšetkým na Malú Stranu a Smotanovo nábrežie. Od poplatku by mali byť predbežne oslobodení rezidenti a je možné, že aj všetci, ktorí majú v spoplatnenej zóne prevádzkareň alebo firmu.

Poškodenie vedľajšieho auta pri parkovaní. Ako postupovať?
Video

V Česku už takéto opatrenie zaviedlo napríklad mesto Karlovy Vary, kde vjazd do centra spoplatnili sumou 100 českých korún (4,15). K podobnému kroku postupne pristupujú všetky väčšie mestá. Len pred časom napríklad búrku nevole vyvolal takýto krok v Londýne, kde sa poplatok za vjazd začal vyberať nielen v centre, ale prakticky na celom území Londýna s výnimkou okrajových štvrtí. Poplatok je stanovený na 12,5 libry (v prepočte 14,5 eura) a závisí od emisnej triedy áut.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Praha #vjazd do centra #spoplatnenie vjazdu
Články podľa značiek