Problematickú križovatku v Smižanoch prestavajú na ‘kruháč‘

Výstavba má prebiehať v dvoch etapách, premávku usmerní dočasné dopravné značenie a treba rátať aj s obmedzeniami,

08.09.2023 20:00
Úhorná. most, oprava cesty Foto:
Prestavba bude trvať 250 dní a stáť vyše 770 000 eur. (ilustračné foto)
debata (2)

Po niekoľkých rokoch príprav v stredu začali v Smižanoch na Spiši s výstavbou okružnej križovatky. Košický samosprávny kraj (KSK) na tento účel vyčlenil z vlastných zdrojov viac ako 770 000 eur. Predseda kraja Rastislav Trnka uviedol, že cieľom je vyriešiť komplikovanú dopravnú situáciu, ktorá na hlavnej križovatke v centre obce aktuálne je.

Neprehľadná a kapacitne nepostačujúca križovatka ciest II/536 a III/3251 sa tak stane minulosťou. „Kruhový objazd už neraz vyriešil komplikovanú dopravnú situáciu v našom kraji. Len nedávno sme jeden otvárali v Strážskom na Zemplíne. V Smižanoch bude premávka na tomto dôležitom úseku plynulejšia a najmä bezpečnejšia,“ uviedol predseda kraja Rastislav Trnka.

Súčasťou projektu je dostavba chodníkov, značenie priechodov pre chodcov a odvodnenie a napojenie križovatky na novovybudovanú časť dažďovej kanalizácie. Práce si vyžiadajú preložku telekomunikačných káblov a plynovodu. Na novovybudovanej križovatke nebude chýbať ani verejné osvetlenie. Príprava projektu trvala štyri roky, podľa Trnku je to najmä pre nastavené legislatívne pravidlá.

V Bratislave bude jazdiť 24,7m dlhý "megatrolejbus
Video

„Spišská Nová Ves nemá diaľničný privádzač a Smižany sú preto centrom, kde sa zlieva doprava. Bolo preto nevyhnutné vyriešiť túto križovatku,“ skonštatovala starostka Smižian Miroslava Szitová. Ocenila najmä precíznu prípravu projektu. Čas realizácie výstavby je podľa zmluvy s dodávateľom 250 pracovných dní. Výstavba má prebiehať v dvoch etapách, premávku usmerní dočasné dopravné značenie. Treba tak rátať s istými obmedzeniami. „Budeme to musieť zniesť, doprava tam však nebude úplne uzatvorená,“ dodala starostka.

Podľa investično-technického riaditeľa Správy ciest KSK Mateja Pindrocha ide o pomerne komplikovanú križovatku štyroch ciest a vyťaženú cestu II. triedy. Upozornil, že okresy Gelnica a Spišská Nová Ves sú jediné na Slovensku, kde nie je ani kilometer diaľnice či cesty prvej triedy. „Celá doprava v okrese je tak vedená po našich cestách II. a III. triedy, čo vnímame ako obrovský problém,“ zdôraznil.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #dopravné obmedzenia #kruhový objazd #križovatka v Smižanoch
Články podľa značiek