Trnavčania chcú dať stop ‘parkovaciemu teroru‘

Trnavčania žiadajú, aby sa najprv vybudovali záchytné parkoviská a kyvadlová doprava z nich. Až potom by sa mala zaviesť rozsiahla celoplošná regulácia.

13.09.2023 20:00
peticia Foto:
V Trnave už spustili petíciu "Dajme stop parkovaciemu teroru".
debata (9)

Koncom augusta sme písali, že v V Trnave sa od septembra zásadným spôsobom mení parkovanie. Súbor rozsiahlych opatrení zahŕňa čiastočné zvýšenie parkovného, počtu rezidentských zón, spoplatnenie víkendového parkovania spoplatnenie všetkých verejných priestranstiev, určených na parkovanie.

Tieto opatrenia však narazili na značný odpor u časti obyvateľov mesta a dedín v jeho blízkosti, ako aj u niektorých podnikateľov. Aktuálne sa dokonca už zbierajú podpisy pod petíciu za vyhlásenie miestneho referenda o zrušení všeobecne záväzného nariadenia (VZN) o dočasnom parkovaní pod názvom Dajme stop parkovaciemu teroru!.

parkovanie trnava Čítajte viac V Trnave sa od septembra zásadným spôsobom mení parkovanie

Petičný výbor potrebuje nazbierať najmenej 16 000 podpisov Trnavčanov, aby mohlo byť vyhlásené miestne referendum. Petícia požaduje vytvorenie podmienok v oblasti parkovania a až následne zavádzanie opatrení. Podmienky spočívajú okrem iného vo vybudovaní okrajových záchytných parkovísk s kapacitou najmenej 1 380 miest a zabezpečenie kyvadlovej bezplatnej dopravy z nich. Zároveň žiada zavedenie regulovaného parkovania iba v zónach, kde parkovacie miesta spĺňajú plánovaný počet v Pláne udržateľnej mobility mesta Trnava. Chce aj rovnaké podmienky pre rezidentov v každej rezidentskej zóne.

Petičný výbor podľa jeho hovorcu Rudolfa Krajčoviča nemá časový limit na zber podpisov. Okrem petície Trnavčanov spúšťa aj podpornú podpisovú akciu obyvateľov okolitých obcí, ktorí sú závislí od dochádzania do krajského mesta za prácou, štúdiom, k lekárom či do inštitúcií.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #parkovacia politika #parkovanie v Trnave #regulované parkovanie
Články podľa značiek