Ďalšie zmeny pri parkovaní v Trnave: Pribudnú skenovacie autá a záchytné parkoviská

Trnavu čaká sprísňovanie kontrol parkovania a aj zlučovanie parkovacích zón.

27.09.2023 20:00
parkovanie trnava Foto:
Parkovanie v Trnave prešlo od 4. septembra rozsiahlymi zmenami.
debata (4)

Nedávno sme písali, že u časti Trnavčanov a obyvateľov priľahlých obcí vzbudili nevôľu rozsiahle zmeny v parkovacej politike mesta. Dokonca kvôli nim začali spisovať petíciu s veľavravným názvom: „Dajme stop parkovaciemu teroru“. Základnou požiadavkou signatárov je, aby by sa najprv vybudovali záchytné parkoviská a kyvadlová doprava z nich. Až potom by sa mala podľa nich zaviesť rozsiahla celoplošná regulácia. Viac sme o tom písali v nižšie uvedenom článku:

peticia Čítajte viac Trnavčania chcú dať stop ‘parkovaciemu teroru‘

Teraz mesto oznámilo ďalšie novinky, ktoré nespokojencom čiastočne vychádzajú v ústrety, no zároveň sa aj sprísni kontrola parkovania. Trnavu napríklad čaká postupne zjednodušovanie celého systému a zlučovanie zón, udiať by sa tak malo v priebehu budúceho roku. „Nastavujeme reguláciu tak, aby bola funkčná. Všade tam, kde vidíme, že je možné uvoľňovanie, zjednodušovanie, budú nasledovať ďalšie kroky,“ povedal primátor mesta Peter Bročka.

Aktuálne je v meste možné využívať držiteľmi karty Rezident 30-minútové bezplatné státie v rôznych zónach. Je však podmienené použitím aplikácie. Mesto plánuje nákup ďalších dvoch skenovacích vozidiel, ktoré by priebežne parkovanie monitorovali. Potom bude podľa Bročku možné zaparkovať na 30 minút bez akejkoľvek registrácie a bude na strane mesta pomocou technológie toto státie, či jeho prípadné časové prekročenie odsledovať. Vozidlá by mali byť k dispozícii na jar budúceho roka, umožní to zvýšiť celkovú frekvenciu kontrol parkovania v meste.

Kedy mestského policajta uposlúchnuť musíte a kedy nie?
Video
V relácii Ide o právo odpovedá Jana Alušíková z advokátskej kancelárie act MPH.advocates.

Pribudnúť by mali ďalšie záchytné parkoviská typu B a v každej štvrti by mali byť na najväčších inštalovaný závorový systém s načítavaním EČV, známy z parkovísk obchodných centier. „Rezidenti mesta budú na nich parkovať bezplatne, parkovné budú riešiť iba nerezidenti,“ zdôraznil primátor.

Viceprimátor Marcel Krajčo doplnil, že tento benefit nie je určený na opakované krátkodobé parkovanie v jednotlivých častiach Trnavy. Pripomenul, že všetky výhody parkovania môžu využívať už aj tí Trnavčania, ktorí bývajú v častiach, kde rezidenčné parkovanie neprešlo do praxe. „Rezidenčné parkovanie je vždy podmienené dopravným značením,“ povedal. Stačí si od 1. októbra vybaviť parkovaciu kartu rezidenta a to podľa jednotlivých etáp, určených v aktualizácii všeobecne záväzného nariadenia o parkovaní. Doplnil, že parkoviská B plánuje radnica vytvoriť postupne po celom meste a to v dosahu do zhruba 350 metrov od každého vjazdu.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #parkovacia politika #záchytné parkoviská #parkovanie v Trnave
Články podľa značiek