V Brezne si vydýchli. Obchvat mesta už funguje, stál 40 miliónov eur

Obchvat Brezna pozostáva z troch etáp, prvá bola hotová v roku 2017. Druhá etapa prepája hlavný ťah medzi Banskou Bystricou a Breznom s cestou I/72 smerom na Tisovec. Tretia etapa má pokračovať v smere na Horehronie.

02.10.2023 20:00
SR MD Brezno obchvat druhá etapa BBX Foto:
Druhá etapa obchvatu Brezna sa predražila o takmer 100 percent.
debata

Obyvatelia Brezna, ale aj tranzitujúci vodiči sa dočkali otvorenia druhej etapy obchvatu mesta Brezno, ktorý prepája hlavný ťah I/66 s cestou I/72 v smere na Tisovec. Stavba necelého dvojkilometrového úseku si vyžiadala náklady takmer 40 miliónov eur z eurofondov. Prví vodiči po ňom prešli v piatok okolo poludnia.

„Odsunie to dopravu z centra mesta, ktorá smeruje na Tisovec po ceste I/72. Už bude smerovať priamo, od príjazdu od Banskej Bystrice sa vodiči dostanú priamo na výjazd po ceste I/72 za mestom. Na úseku je niekoľko mostných objektov,“ uviedol riaditeľ Investičnej výstavby a správy ciest Banská Bystrica Slovenskej správy ciest Miloš Kreth.

Výstavba úseku sa predĺžila o niekoľko mesiacov pre masívny zosuv svahu v dĺžke asi 500 metrov, ktorý ohrozoval domy aj priemyselnú zónu. Bolo nutné vykonať nadštandardný geologický prieskum. Práce sa tiež výrazne predražili. Pôvodne vysúťažená cena diela sa pohybovala okolo 20 miliónov, došlo však k jej stopercentnému zvýšeniu.

„K zvýšeniu došlo vplyvom zosuvu svahu a stavbu tiež zachytila covidová pandémia a vojnový konflikt na Ukrajine, to všetko do toho vstúpilo. Celková suma je tak približne 40 miliónov eur s DPH,“ zdôvodnil Kreth. Výstavbu realizovalo združenie spoločností SMS a Viakorp.

Obchvat mesta Brezno pozostáva z troch etáp, prvá bola odovzdaná do užívania v roku 2017. Druhá etapa prepája hlavný ťah medzi Banskou Bystricou a Breznom s cestou I/72 smerom na Tisovec, tretia etapa obchvatu má pokračovať v smere na Horehronie. Jej bližšie termíny nie sú zatiaľ známe.

debata chyba
Viac na túto tému: #cesta I/66 #obchvat Brezna #cesta I/72 #výstavba obchvatu
Články podľa značiek