Video: Pozrite sa, ako pokračuje rekonštrukcia cesty cez Pezinskú Babu

Rekonštrukcia cesty cez Pezinskú babu by mala skončiť ešte tento mesiac. Pozrite sa, ako v tomto úseku prebieha recyklácia za horúca.

15.06.2023 20:00
rekonstrukcia-cesty-cez-pezinsku-babu-696x392 Foto:
Rekonštrukcia cesty cez Pezinskú babu napreduje podľa plánu.
debata

Rekonštrukcia cesty cez Pezinskú Babu, respektíve úseku cesty II/503 Pezinok – Pernek v celkovej dĺžke asi 7,4 km začala 8. mája. V danom úseku sa frézuje povrchu cesty s cieľom upravenia pozdĺžneho a priečneho sklonu do požadovaného tvaru.

Na upravenom povrchu vozovky sa následne upravujú konštrukčné vrstvy vozovky s použitím technológie recyklácie za horúca na mieste, kde pôvodná obrusná vrstva vozovky doplnená o požadované komponenty (podrvené kamenivo, asfaltové spojivo) bude rozpojená a opätovne spracovaná. Súčasne sa položí nová asfaltobetónová vrstva.

zväčšiť Rekonštrukcia cesty cez Pezinskú Babu:... Foto: Bratislavský samosprávny kraj
baba1 Rekonštrukcia cesty cez Pezinskú Babu: opravované úseky

Aktuálne Správa ciest Bratislavského samosprávneho kraja zverejnila video, v ktorom uzkazuje, ako rekonštrukcia prebieha a čo je vlastne recyklácia za horúca. Ide o nízkoodpadovú technológiu, pri ktorej dochádza k reprofilácii a kvalitatívnemu vylepšeniu existujúcej asfaltovej vrstvy. Zároveň sa súčasne kladie aj nová vrchná časť vozovky, na ktorej nevznikajú povrchové škáry, čím sa ušetria náklady na spoje jednotlivých vrstiev.

Výhodou tejto metódy je nízka ekonomická a časová náročnosť opravy povrchu vozovky, či predĺženie životnosti asfaltového krytu. Má aj priaznivý vplyv na životné prostredie, nakoľko šetrí surovinové zdroje, energie a znižuje objem odpadov. Nie je však použiteľná všade, je možné ju aplikovať len v extraviláne a tam, kde to dovoľuje únosnosť podložia.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #rekonštrukcia cesty #cesta II/503 #cesta cez Pezinskú babu. recyklácia za horúca
Články podľa značiek