Banskobystrický ‘strašiak‘ končí. Nahradí ho veľký 5-poschodový parkovací dom

Jamu pri mestskom úrade na Námestí slobody nahradí garážový dom pre 221 áut s piatimi nadzemnými podlažiam a pár obchodmi.

20.06.2023 20:00
Nový parkovací dom v Banskej Bystrici -... Foto:
Nový parkovací dom v Banskej Bystrici - vizualizácia
debata (1)

Jedným z bankobystrických estetických strašiakov je „jama“ – dlhodobo zanedbaný pozemok na Námestí slobody. Na jeho mieste vznikne garážový dom pre 221 automobilov s piatimi nadzemnými podlažiami, lekárňou, zubnou klinikou, kaviarňou, potravinami a verejnými toaletami. Informuje o tom mesto na svojom oficiálnom webe. Investorom výstavby parkovacieho domu je spoločnosť VIG Offices patriaca do portfólia Kooperativy, objekt postaví bratislavská firma Hornex.

Nový parkovací dom v Banskej Bystrici by mal... Foto: Kooperativa
Nový parkovací dom v Banskej Bystrici - vizualizácia Nový parkovací dom v Banskej Bystrici by mal byť hotový už v lete budúceho roku.

„Ostatné plochy v tejto lokalite, ktoré dnes doslova okupujú parkujúce automobily, budeme môcť premeniť na kvalitné verejné priestory určené pre ľudí, a vytvoriť tak skutočné námestie. Je to prvý, avšak veľmi dôležitý krok k tomu, aby sme pristúpili ku komplexnej revitalizácii Námestia slobody, na ktorú sme vyhlásili v apríli tohto roka medzinárodnú urbanisticko-krajinársku súťaž,“ povedal primátor Ján Nosko.

V máji tohto roka získal parkovací dom právoplatné stavebné povolenie, čo znamená, že na stavenisku sa začali prvé práce. Až 221 parkovacích miest doplní autoumyváreň a nabíjacie stanice pre elektromobily na každom poschodí, aj v exteriéri. Súčasťou plánov je tiež vytvorenie zelených plôch v rámci strechy a umiestnenie fotovoltických panelov, ktoré budú zdrojom energie primárne pre prevádzku garážovej časti objektu. Nový garážový dom by mal byť hotový v lete budúceho roku.

Ťukol vám niekto pred bytovkou do auta? Čo teraz? Pomôže vám polícia? A kto to zaplatí?
Video

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Banská Bystrica #garážový dom #parkovanie v Banskej Bystrici
Články podľa značiek